Élete végéig posztján akart maradni a magyar jegybankelnök

A jegybank azt szerette volna elérni a magyar kormánypártoknál, hogy a parlamenti többség úgy módosítsa a jogszabályokat, hogy Matolcsy György élete végéig, de minimum 2031-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke maradhasson – tudta meg a Világgazdaság.

GAZDASÁG 2022. DECEMBER 6. 11:26

Egészen új megvilágításba helyezi Matolcsy György jegybankelnök hétfői szavait – amelyekkel élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját – a Világgazdaság információja. A lap úgy tudja: a kormánypárt egy korábbi frakcióelnökségi ülésén elhangzott, hogy nemrég megkereste a frakciót a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felsővezetése. Azt kérték tőle: a kormánypártok támogassák, hogy a jegybankelnök megbízatása élethosszig tartson. A frakció ezt nem támogatta, ahogy azt a későbbi felvetést sem, hogy az MNB elnöke három cikluson keresztül tölthesse be a tisztséget. Így ezekből semmi nem került be a jegybanktörvény-módosításba, amely jelenleg az Országgyűlés előtt van. Információink szerint ennek a személyes sérelemnek tudhatók be az MNB-elnöktől elhangzott kritikai észrevételek.

Merthogy Matolcsy György erős állításokat fogalmazott meg a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén. A jegybank vezetője – sajtóbeszámolók szerint – például úgy fogalmazott: „Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van”. Hozzátette azt is, hogy „bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban”, majd konkretizálta, ki okozta a gondokat: „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után pedig rossz döntéseket hozott a kormány”.

A lap szerint érdemes visszatérni arra a felvetésre, ami a frakcióhoz érkezett az MNB-től. A jegybanktörvény szerint a szervezet elnökét a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök hat évre nevezi ki. Egy személy – áll a jogszabályban – legfeljebb két alkalommal lehet a jegybank elnöke. Matolcsy György 2013 márciusa óta vezeti a MNB-t, újabb hatéves mandátumát 2019 márciusában kezdte meg a honi gazdaság és pénzügyek szempontjából kulcsfontosságú szervezet élén. Megbízatása így 2025-ben jár le.

A jegybanki javaslat szerint ezután minimum újabb hat évig, tehát 2031-ig, vagy még tovább, élete végéig lehetett volna Matolcsy György az MNB elnöke. Matolcsy most 67 éves, vagyis az ötlet megvalósítása esetén akár évtizedekig is vezethetné a szervezetet.

A lap megkereste a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjét az ügyben.

GAZDASÁG

Címkék:

economy, Hungary, scandal