Földgázvásárló kartellt alakítana ki az EU?

Az Európai Unió a jövő hónapban teszi meg első lépését vásárlói csoportként a nemzetközi gázpiacon, amikor elindítja az első beszállítói pályázatot.

GAZDASÁG 2023. MÁRCIUS 11. 13:51

A pályázatot hónapok óta tartó megbeszélések és egyeztetések előzték meg. Arra keresték a választ, hogy miként lehetne a legjobban biztosítani a 27 tagú blokk földgázellátását oly módon, hogy egyes tagállamok ne licitáljanak túl más tagállamokon, mert mélyebb a zsebük.

A megoldást egy olyan gyakorlatilag vevőkartellben találták meg, amely egy emberként vásárolná fel a gázt. A Bloomberg szerint az első ajánlatokat, az Egyesült Államok, a Közel-Kelet és Afrika gázszolgáltatóitól júniusban írják alá.

A közös vásárlás során az ár lesz a vitás pont. Az egész vállalkozás egyik célja az volt, hogy a gázárakat nagyobb mennyiségben történő vásárlással alacsonyan tartsák. Emellett a földgáz ára jelenleg sokkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. Az EU-nak mégis sok gázt kell vásárolnia, és egy ilyen nagybevásárlás nagyon is felfelé nyomhatja az árakat.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke szerint az EU és négy szomszédos ország teljes gázszükséglete 24 milliárd köbmétert tesz ki a következő három évben. Ez rengeteg gáz, amelyet a globális azonnali piacon kell beszerezni.

„Egyértelműen meg kell fordítanunk a gazdasági folyamatokat Európában.”Hiszem, hogy egy olyan új rendszert hozunk létre, amely fokozza a versenyt, új szolgáltatókat hoz be, és lenyomja az energiaárakat. Amióta elkezdtük ezt a gyakorlatot, óriási az érdeklődés a nemzetközi szállítók részéről”

– mondta Sefcovic a Bloombergnek adott interjúban. Elmondása szerint mintegy 50 gázszolgáltató jelezte érdeklődését az EU közös gázvásárlásában való részvétel iránt. Az EU nagy ipari gázfogyasztói részéről is van érdeklődés a közös vásárlás iránt.

Az ár azonban továbbra is döntő fontosságú. Sefcovic szerint Európa sokkal többet fizet a gázért, mint például az Egyesült Államok és Kína. Ezen változtatni kell, ha a blokk versenyképes akar maradni a világszíntéren. „Egyre fontosabb, hogy foglalkoznunk kell az árakkal. Nem működtethetjük gazdaságunkat az USA-hoz vagy Kínához képest ilyen hatalmas árkülönbséggel” – mondta a tisztviselő a Bloombergnek.