Nem teszik zsebre a brüsszeliták, amit az osztrákoktól kaptak

A jobboldali párt szerint Brüsszel rákényszeríti a tagállamokat arra, hogy egy nem uniós ország kormányzati kiadásait finanszírozzák, miközben az tagállamok polgárai a túlélésért küzdenek a válság közepette.

GAZDASÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 19. 10:41

„Az egyre növekvő összegek láttán fel kell tenni a kérdést, hogy az EU meddig szándékozik még ilyen nagylelkűen finanszírozni Ukrajnát, mint nem uniós országot?” – tette fel a kérdést Georg Mayer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője. Mayer úgy véli, hogy az Ukrajnának szánt segélyezés

egy feneketlen kútba taszítja az uniós állampolgárokat, amelynek a következményeit kivétel nélkül ők fogják megfizetni.

Felidézte, hogy decemberben úgy döntöttek, hogy az uniós polgároknak kell fizetniük az ukrán állami kiadások egy részét. Most kiderült, hogy a tervezett 1,5 milliárd euró helyett már januárban 3 milliárd eurót fizetnek ki első részletként.

„Az Erópai Unió részvétele az Oroszország elleni gazdasági háborúban már így is elég sokba kerül az európai lakosságnak”

– mutatott rá a jobboldali európai parlamenti képviselő, aki szerint elég csak ránézni a szankciók okozta energiaválságra és a brutális inflációra, amelyet a büntetőintézkedések okoztak és amelyek még mindig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket és ígéreteket. Mayer kiemelte azt is, hogy soha nem pénzeltek még ekkora összeggel egy nem uniós országot, pedig bőven lenne feladata az Európai Uniónak, terveket és projekteket löknek félre az ukrán kormány kiadásaiért cserébe. Hozzátette, hogy

„igazán figyelemre méltó egy olyan ország esetében, amelyet alig néhány hónappal a háború kitörése előtt az Európai Számvevőszék a legmagasabb szinten elterjedt korrupció miatt megrovásban részesített, amikor az uniós programok hatékonyságát vizsgálta. A Számvevőszék már akkor is gyakran túl nagyvonalúnak minősítette az EU Bizottságának Ukrajnára vonatkozó értékelését, és ez a helyzet a jelek szerint most is fennáll”.

Párttársa, Petra Steger pedig az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen által erőltetett szankciós politika miatt bírálta a balliberális brüsszeli elitet. Alekszandr Novak, az Oroszországi Föderáció miniszterelnök-helyettesének szavaira reagált, miszerint a gáz- és olajexportból származó költségvetési bevételek 28 százalékkal, közel 34 milliárd euróra emelkedtek Oroszországban. Az FPÖ politikusa úgy látja, hogy ez megerősíti az elmúlt hónapok figyelmeztetéseit.

„Az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankciós politikája világosan látható, hogy megbukott, méghozzá a saját lakosságának kárára. Miközben Oroszország továbbra is új rekordnyereséget könyvelhet el, az energiaköltségek az Unióban továbbra is rendkívül magasak. Ausztriában most sok embernek naponta harcot kell vívnia a túlélésért, vállalkozások kénytelenek bezárni, munkahelyek vannak veszélyben, és a pénz egyre kevesebbet ér”

– jelentette ki Steger, aki szerint ha az Európai Unió vezetése nem tér észhez, akkor Ausztriának ki kell szállnia a szankciós őrületből. Kilenc szankciós csomag és milliós fegyverszállítmányok után ugyanis itt az ideje a béketárgyalásoknak. A háborúnak nem véres elhúzódásra, hanem mielőbbi befejezésre van szüksége – jegyezte meg a jobboldali politikus.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

austria, brusselites, fpö, russia, sanctions