Rekordot döntött a skót whisky exportja

Rekordot döntött a skót whisky exportja

Először érte el a 6 milliárd fontos értéket a skót whisky exportja 2022-ben. A legnagyobb piacot India jelentette, ami tavaly megelőzte Franciaországot.

GAZDASÁG 2023. FEBRUÁR 23. 12:12

A Scotch Whisky Association (SWA) adatai szerint a skót whisky globális exportja 2022-ben először haladta meg a 6 milliárd fontot: 37 százalékkal emelkedve 6,2 milliárd fontra nőtt az ital kivitelének értéke. A 0,7 literes üveges kiszerelés exportjának volumene is növekedett 21 százalékkal.

A felvevőpiacot tekintve az ázsiai és csendes-óceáni térség megelőzte az Európai Uniót. A Tajvan, Szingapúr, India és Kína felé irányuló szállítások kétszámjegyű növekedést mutattak, amiben nagy szerepe volt annak, hogy a koronavírus-járvány utáni fellendülés volumene erőteljesebb volt ezekben az országokban, mint a skót whisky olyan hagyományos piacain, mint Franciaország, Németország vagy Spanyolország. Természetesen ezen országok irányában is nő a kivitel, a legnagyobb felvevő ország azonban India lett. Az ázsiai ország ezzel Franciaországot váltotta fel a piacon.

Érdekesség, hogy a kétszámjegyű növekedés ellenére a skót ital még mindig csak az indiai piac 2 százalékát teszi ki. Az SWA elemzése azt mutatja, hogy egy olyan brit-indiai szabadkereskedelmi megállapodás, amely enyhíti a skót whisky 150 százalékos vámterhét Indiában, fellendítheti a skót gyártók piacra jutását, és további 1 milliárd fontnyi növekedést tesz lehetővé a következő öt évben.

Mark Kent, az SWA vezérigazgatója elmondta, hogy a jelentős gazdasági nehézségek és a globális ellátási lánc akadozása ellenére a skót whiskyipar tovább tudott bővülni, támogatva a beruházásokat és a munkahelyteremtést Skóciában és az Egyesült Királyságban.

Hozzátette, hogy 2022-ben az iparág profitált a kulcsfontosságú globális piacokon működő vendéglátóipari vállalkozások teljes újranyitásából, és a globális utazási szektor fellendüléséből is.

A skót whisky exportját az is fellendítette, hogy a fogyasztók egyre inkább keresik a prémium termékeket.

„A jövőre nézve az iparágnak továbbra is meg kell küzdenie a gazdasági ellenszéllel, beleértve a globális inflációs nyomást, a hazai energia- és üzleti költségeket, valamint a fogyasztói bizalom csökkenését” – folytatta Kent.

Mairi Gougeon skót vidékügyi miniszter elmondta, hogy az élelmiszer- és italágazat az egyik kiemelt exportágazata Skóciának. Hozzátette, a globális piacok folyamatos növekedése több munkahelyet és beruházást jelent Skócia-szerte – csak a whiskyipar 11 000 embert foglalkoztat közvetlenül Skóciában, akik közül több mint 7 000-en vidéki területeken dolgoznak, és további 42 000 munkahelyet jelent az Egyesült Királyságban.

GAZDASÁG

Címkék:

export, india, scottish whisky