Túl sok a lopás és az erőszak, be kell zárni az üzleteket

Több élelmiszerlánc is küszködik, miután a folyamatos lopások és az erőszak miatt mérlegelniük kell, hogy bezárják-e üzleteiket. Bár különböző intézkedéseket hoztak azért, hogy nyitva tudjanak maradni, egyre nehezebb helyzetben vannak. Ráadásul azzal szembesülnek, hogy a tolvajok, amikor lebuknak, nem elmenekülnek, hanem a dolgozókra támadnak.

GAZDASÁG 2023. MÁJUS 31. 17:10

A Washington D.C.-ben, Marylandben, Virginiában és Delaware-ben 165 szupermarketet üzemeltető Giant Food a The Washington Post beszámolója szerint több intézkedést is hozott, hogy visszaszorítsák a lopásokat, és meg tudják őrizni az üzletek biztonságát.

A lépések közé tartozik a boltok bejáratainak korlátozása, biztonsági őrök alkalmazása, az önkiszolgáló pénztáraknál fizethető tételek számának korlátozása, a polcokon kevesebb nagy értékű termék elhelyezése, valamint, egészen meglepő módon, a borotvapengék olyan dobozokban való tárolása, amelyek kinyitáskor zajt csapnak.

Ira Kress, a vállalat elnöke szerint

a lopások száma az elmúlt öt évben legalább „megtízszereződött”, az erőszak pedig „exponenciálisan” nőtt.

Reméli, hogy ezek az intézkedések segítenek nyitva tartani az üzleteket, még ha kellemetlenséget is okoznak a vásárlóknak.

„Az alternatíva rosszabb a vásárlók számára” – mondta hozzátéve, hogy „az utolsó dolog, amit szeretnék, hogy bezárjanak az üzletek. De képesnek kell lennem arra, hogy biztonságosan és nyereségesen működtessem őket”.

Több nagy kiskereskedő, például a Walgreens, a Nordstrom és a Whole Foods is kénytelen volt bezárni üzleteit egyes városokban a megnövekedett bolti lopások és biztonsági aggályok miatt.

A bolti tolvajok erőszakos reakcióitól való félelem szintén megváltoztatta néhány vállalat politikáját az évek során.

„Régebben üldöztük a bolti tolvajokat” – jegyezte meg Kress. Mint mondta, korábban egyszerűen „visszakaptuk a terméket, és senki sem verekedett veled. … [40] évvel ezelőtt nem aggódtam amiatt, hogy valaki kést vagy fegyvert ránt rám” – fogalmazott.

A San Francisco belvárosában nemrég bezárt Whole Foods egyik volt dolgozója szintén azt mondta a lapnak, hogy intézkedéseket hoztak a bolti lopások ellen, például a csúcskategóriás árukat az üzlet hátsó részébe vitték.

Az ismert élelmiszerlánc azonban biztonsági aggályok miatt ideiglenesen bezárta zászlóshajóját.

A feljegyzések szerint több mint 500 segélyhívást kezdeményeztek az üzlet dolgozói, akiket rendszeresen erőszakkal fenyegettek meg a vásárlók.

Egy fogyasztói és kiskereskedelmi iparági szakértő szerint a vállalkozások kénytelenek lesznek elhagyni a városokat, mivel a szervezett kiskereskedelmi bűnözés és a lopás minden eddiginél magasabb szintre emelkedett, így nehéz számukra a nyereség fenntartása.

„A szervezett kiskereskedelmi bűnözés és lopás minden idők legmagasabb szintjét látjuk” – mondta Lakshman Lakshmanan, az Alvarez & Marsal fogyasztói és kiskereskedelmi csoportjának vezető igazgatója a The Washington Post jelentésében.

A Whole Foods egykori alkalmazottja elmondta, hogy az üzlet „naponta” szembesült lopásokkal, és az alkalmazottaknak megtiltották, hogy szembeszálljanak a bolti tolvajokkal, vagy megpróbálják megállítani őket, nehogy rájuk támadjanak.

Más kiskereskedelmi láncok is hasonló irányelveket alkalmaznak, mivel

attól tartanak, hogy egy alkalmazott megsérülhet vagy meghalhat egy bolti tolvajjal való összetűzés során.

Lakshmanan szerint a boltok nyitva tartása még nehezebbé vált az infláció idején, mivel a kiskereskedőknek meg kell találniuk a módját annak, hogy a megnövekedett bérleti díjak, rezsiszámlák és bérek mellett talpon maradjanak.

GAZDASÁG

Címkék:

shop, stolen