Ennyi repülőgéppel számol Oroszország a jövőben

A nyugati szankciókat az orosz oligarchák nevetve kikerülik.

WORLD NOVEMBER 26. 2023 07:48

Oroszország összesen 76 utasszállító repülőgépet veszített el az ukrajnai háború kirobbanása óta a nyugati szankciók miatt. Az orosz közlekedési minisztérium vezetője, Vitalij Szaveljev az RBC moszkvai székhelyű orosz médiacsoportnak azt mondta, most Oroszországban mindössze 1302 repülőgép van, ebből 1167 utasszállító repülőgép, a tervek szerint 2030-ra 1800 hazai repülőgépet és helikoptert kapnak az orosz légifuvarozók.

„Hirtelen ért minket a döntés, miszerint lefoglalják a gépeket, amelyek éppen műszaki parkolókban voltak, vagy éppen külföldön szervizeltek, esetleg külföldi járatot teljesítettek”

– mondta a tárcavezető. Az orosz utasszállító repülőgépek több mint fele külföldi gyártmányú, és az orosz légitársaságok lízingelték őket. Az oroszországi külföldi repülőgépek 67 százalékát Bermudán és Írországban jegyezték be. A háború kitörése után pedig törölték a légialkalmassági bizonyítványaikat, így használhatatlanok.

Emlékezetes, Vlagyimir Putyin orosz elnök válaszul engedélyezte a külföldi repülőgépek lízingjogának oroszországi bejegyzését. A repülőgépek orosz zászló alá helyezése lehetővé teszi, hogy olyan országokba és országokból repüljenek, amelyek nem rendeltek el repülési tilalmat, vagy ahol az egyes utazókkal szemben nem alkalmaznak szankciókat, beleértve Törökországot és Dubajt.

Ami a magángépeket illeti, azok továbbra is repülnek, csupán nem Európában. A Reuters hírügynökség szerint Oroszország néhány gazdag és befolyásos embere megtalálja a módját annak, hogy személyes repülőgépeit a levegőben tartsa. Még az sem lenne akadály, hogy az oligarchák és üzletemberek továbbra is Európában utazgassanak. A trükk az, hogy egyes repülőgép-tulajdonosok Oroszországból Törökországba vagy volt szovjet államokba repülnek, majd különböző repülőgépeket bérelnek az Európai Unió repülőterein, feltéve, hogy ők maguk személyesen nem állnak személyes szankciók hatálya alatt.

WORLD

Tags:

airplanes, russia, sanctions