26 éves kor alatt betiltanák a nemváltó műtéteket az államban

A nemrég benyújtott törvényjavaslat értelmében 26 éven aluli személyeken semmilyen nemváltással kapcsolatos beavatkozást vagy kezelést nem lehetne végrehajtani.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 9. 14:17

A törvényhozás februári kezdete előtt benyújtott törvényjavaslat megtiltaná az oklahomai egészségügyi szolgáltatóknak, hogy 26 évesnél fiatalabb páciensek számára nemi identitást megerősítő orvosi ellátásokat, pubertásblokkolókat, hormonokat és műtéteket nyújtsanak vagy javasoljanak. Azok az egészségügyi dolgozók, akik megszegnék ezt a jogszabályt, és szakszerűtlen magatartást tanúsítanának, akár az orvosi engedélyüket is elveszthetnék. Az intézkedés azt is megtiltaná, hogy közpénzekből közvetlenül vagy közvetve nemi hovatartozást megerősítő egészségügyi ellátást nyújtsanak 26 évesnél fiatalabb személyeknek, hogy az állami Medicaid-program fedezze a nemváltással kapcsolatos eljárásokat.

A jogszabályt David Bullard, Oklahoma Szenátusának republikánus tagja terjesztette elő, aki tavaly egy új állami törvényt is tető alá hozott, amely megtiltja a transznemű fiataloknak, hogy a saját maguk által megállapított nemi identitásnak megfelelő iskolai mosdót vagy öltözőt használjanak.

A szerdán benyújtott törvényjavaslat a „2023-as Malomkő Törvény” címet viseli, utalva egy bibliai szakaszra, amely szerint az ember jobban jár, ha egy nagy követ köt a nyakába, hogy a tenger mélyén megfulladjon, minthogy bántson egy gyermeket.

Bullard javaslatával Oklahoma csatlakozik közel egy tucat másik államhoz, amely 2023-ban erősen korlátozná vagy betiltaná a gyermekek és a fiatal felnőttek számára a nemi identitást megerősítő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést. Oklahoma államban már 2022 decemberében is benyújtottak egy hasonló törvényjavaslatot, amely megtiltaná az orvosoknak, hogy 21 évesnél fiatalabb betegeken nemváltó eljárásokat hajtsanak végre. Amennyiben egy orvos mégis elvégezne ilyen beavatkozásokat, a szakembert 100 000 dolláros bírsággal és akár egy évtizedes börtönbüntetéssel is büntethetik.

NAGYVILÁG

Címkék:

childrens, gender ideology, lmbtq, united states of america