A francia szakszervezetek ismét sztrájkolnak, céljuk az egész ország megbénítása – videó

A francia szakszervezetek ismét sztrájkolnak, céljuk az egész ország megbénítása – videó

Újabb országos sztrájkot és tüntetést tartanak a francia szakszervezetek, így kívánnak tiltakozni a kormány nyugdíjreformja ellen, immár hatodik alkalommal. A belügyminiszter több mint tízezer rendőrt mozgósított, a hírszerzés információi szerint szélsőbalos és sárgamellényes aktivisták csatlakozhatnak a tiltakozókhoz.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 7. 16:08

Március 7-én ismét nagyszabású, országos sztrájkot és tüntetést szervezett a CFDT szakszervezeti szövetség, úttorlaszokkal és ismétlődő munkabeszüntetéssel arra törekedtek, hogy megállítsák az egész országot, mindössze pár nappal az előtt, hogy a törvénytervezetről szavaznának a Szenátusban.

A Le Figaro értesülései szerint a belügyminisztérium 1 és 1,4 millió közötti tüntetőre számít Franciaország-szerte és a CFDT szakszervezet vezetője, Laurent Berger is arról számolt be a sajtónak, hogy többen vonulnak az utcára, mint az első, január 31-én megrendezett sztrájknapon.

A fővárosban már délelőtt 9 órakor autókkal lassították a forgalmat a sztrájkolók, a Champs-Élysées sugárúton jelentős fennakadást okoztak.

Azonban nem csak a forgalmi dugók okoznak fejtörést a francia vezetésnek, az országos munkabeszüntetésnek a fennakadásokon túl jelentős anyagi vonzata is van. A Le Figaro az INSEE francia statisztikai hivatal adataira hivatkozva azt írja, hogy egy többnapos munkabeszüntetés akár egy milliárd euróval is megterhelheti a francia gazdaságot, de a végső összeget több tényező is befolyásolja, például az, hogy mennyi ideig tart a sztrájk és mely szektorokat érinti, valamint az is fontos, hogy kiterjed-e a magánszektorra is.

A hatóságoknak a fent említetteken kívül további fejfájást okoz, hogy a hírszerzés értesülései szerint a francia utcákon felvonuló tömeghez feltehetően csatlakoznak majd sárgamellényes aktivisták és szélsőbalos csoportok is, erről szintén a Le Figaro számolt be.

Gérald Darmanin belügyminiszter ezért országszerte 10 500 rendőrt és csendőrt mozgósított, ebből 4200-at a fővárosban.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

demonstration, france, pension reform, police, strike, syndicates