A franciák több mint fele ellenzi a kormány gazdasági és szociális politikáját – videó

A franciák több mint fele ellenzi a kormány gazdasági és szociális politikáját – videó

Egy felmérés szerint a lakosságot dühíti a francia kormány által folytatott gazdasági és társadalmi politika, leginkább a 18 és 24 év közöttiek ellenzik a francia vezetés intézkedéseit. Mindeközben tart az országos nyugdíjreform elleni sztrájk, egy olajfinomító teljesen leállt, Párizst pedig ellepi a szemét.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 10. 11:48

Egyre elégedetlenebbek a franciák a kormány gazdasági és szociális intézkedéseivel, a lakosság 51 százaléka ugyanis ellenzi a kormány által folytatott politikát, derül ki abból a felmérésből, melyet a CNews készített.

A hírportál kiemeli, hogy a legfiatalabb, 18 és 24 év közötti korosztály tagjai a legdühösebbek a francia vezetés gazdasági és szociális téren tett lépései miatt, 58 százalék felet igennel arra a kérdésre, hogy dühös-e a kormány gazdasági és szociális politikája miatt. Őket követik a 35 és 49 év közöttiek 54 százalékkal, majd az 50 és 64 év közöttiek 51 százalékkal. A 65 év feletti megkérdezettek esetében 46 százalék azoknak az aránya, akik nagyon dühösek a végrehajtó hatalom gazdasági és szociális politikája miatt.

Ami a válaszadók nemét illeti, a nők 53 százaléka rendkívül mérges a francia vezetés intézkedései miatt, a férfiak esetében ez az arány 49 százalék.

A megkérdezettek politikai hovatartozását illetően a baloldali Engedetlen Franciaország szavazói és a radikális baloldal hívei a legdühösebbek a francia kormányra, 86 százalék válaszolt igennel a fenti kérdésre. Őket követik a zöldpárti szavazók 60 százalékkal, majd a szocialisták 45 százalékkal. Talán nem meglepő, hogy a kormánypárt támogatói a legtoleránsabbak a kormány politikáját illetően, de még itt is 21 százalék azoknak az aránya, akik nagyon fel vannak háborodva a francia vezetés politikai intézkedésein. Ami a jobboldali szavazókat illeti, a Nemzeti Tömörülés támogatóinak 76, az Éric Zemmour-féle Reconquête (visszahódítás) nevű párt híveinek pedig 72 százaléka adta azt a választ, hogy rendkívül feldühíti a végrehajtó hatalom gazdaság- és szociálpolitikája, a republikánusok szavazói körében ez az arány 33 százalék.

A CNews felhívja rá a figyelmet, hogy a kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreform történelmi méretű tiltakozáshullámot váltott ki a franciákból, 2023. január 10-e óta rendszeresek a megmozdulások, a legutóbbi országos sztrájkra március 7-én került sor. Az év eleje óta ez volt a hatodik nagyszabású megmozdulás, mely során a Belügyminisztérium adatai szerint 1,28 millió, a CGT szakszervezet szerint pedig 3,5 millió ember vonult az utcákra országszerte, hogy a nyugdíjreform ellen tiltakozzon.

A munkabeszüntetés több helyen még most is tart, a Lyon melletti Feyzin olajfinomító sztrájkoló dolgozói március 8-án, szerdán a termelés teljes leállítása mellett döntöttek.

Egy másik Twitter-bejegyzés felhívja rá a figyelmet, hogy mivel egy olajfinomító újraindítása akár egy-két hetet is igénybe vehet, a lyoni üzem esetében igencsak elhúzódhat a munkabeszüntetés.

A BFMTV kiemeli, hogy más finomítókban is részleges leállás, illetve csökkentett termelés van. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy tavaly ősszel az olajfinomítók és üzemanyagraktárak munkabeszüntetése miatt kaotikus helyzet alakult ki országszerte, a franciák ezreinek órákon át kellett sorban állniuk a töltőállomásokon, miután országos hiánycikké vált az üzemanyag.

Ám nem csak az olajfinomítók sztrájkja okoz komoly gondokat.

A francia fővárosban kedd óta nem dolgozik a szemétszállítók 30 százaléka sem, ami miatt már nem kevesebb, mint 1800 tonna szemét halmozódott fel Párizs utcáin.

Néhány párizsi körzetben különösen nagy gondok vannak, ugyanis kilenc kerületben teljesen leállt a szemétszállítás. A BFMTV riportere a 16. kerületből jelentkezett be, ahol szemmel láthatóan csordulásig megteltek a kukák.

Egy másik riporter egy párizsi pékség tulajdonosát kérdezte a kialakult helyzetről, a bolt előtti kukák és a halomban álló szemét szaga már a frissen sült pékáruk illatát is elnyomja. A bolt vezetője elmondta, hogy a kukákat hétfő óta nem ürítették ki, hozzátéve, hogy nem csak a pékség előtt vannak szemetesek, néhányat félrehúzott, hogy ne legyen olyan sok kuka a bolt előtt, mert az nem lenne szerencsés.

A fiatal nő a riporter kérdésére azt is elárulta, hogy a felhalmozódott szeméttel együtt járnak a kártevők is, megjelentek ugyanis a környéken az egerek és a patkányok.

A riporter felhívta rá a figyelmet, hogy a ki nem ürített kukák nagy mértékben rontják a pékség forgalmát, hiszen senkinek sincs kedve kiülni a bolt előtt a járdára kirakott asztalhoz, miközben a közelben a szeméttel teli kukákat láthat és szagolhat.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

angry citizens, france, government, litter, strike, survey