A II. világháború óta nem volt annyi antiszemita incidens, mint most

A gyűlölet féktelen terjedését nagyban elősegítik a közösségi oldalak.

NAGYVILÁG 2024. FEBRUÁR 23. 12:49

A mintegy 1800 főt számláló dániai zsidó közösség az antiszemita incidensek riasztó megugrását tapasztalta az elmúlt hónapokban – mondta el Henri Goldstein, a közösség vezetője. Az AP News hírügynökség beszámolója szerint ez a II. világháború óta a legmagasabb szintet jelenti, és a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása után lendült fel az antiszemita cselekmények sorozata.

Henri Goldstein az antiszemitizmus jelenlegi hullámát az 1943-as sötét időszakhoz hasonlította, amikor a náci Németország megszállta Dániát, ami mintegy 7200 dániai zsidó evakuálásához vezetett a semleges Svédországba, gyakorlatilag az ország teljes zsidó lakosságát kitelepítették.

A közösség biztonsági szervezete 121 incidenst dokumentált az elmúlt időszakban, és

Goldstein szerint az antiszemitizmus mindenütt jelenlévő jellegén tovább súlyosbít a gyűlölet féktelen terjedése a közösségi oldalakon.

Különös aggodalomra ad okot a 20 feljegyzett halálos fenyegetés, amely az 1980-as évek óta nem látott mértékű emelkedés. A fokozódó veszélyre válaszul a dániai zsidóknak azt tanácsolták, hogy ne mutassák nyíltan zsidóságukat zsidó szimbólumok viselésével, írja a Voice of Europe hírportál.

Az incidensek többsége gyűlölködő üzenet, amelyeknek több mint fele online történik. Az antiszemitizmus tényleges mértékét azonban valószínűleg alábecsülik, mivel sok esetet nem jelentenek be.

„Folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz”

Amint arról már a V4NA is beszámolt, az antiszemitizmus mértékének növekedése egy általános európai tendencia, a gázai konfliktus kirobbanása óta a gyűlöletkeltő cselekmények és retorika növekedése figyelhető meg, de nem csak zsidó személyeket ért támadások figyelhetők meg, hanem a palesztinok melletti felvonulások és tüntetések rendszeresen csaptak át zsidóellenes-, antiszemita megmozdulásokká.

Legutóbb egy londoni palesztin-párti tüntetés torkollott Izrael- és zsidóellenes akcióba, amikor

A tüntetők lézerrel világították rá a világszerte híres Big Ben óra tornyára hatalmas betűkkel a „Folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz” feliratot.

A szlogen vitatott Európában, Németországban például gyűlöletbeszédnek minősül, miután annak értelme szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kell létrehozni – Izrael eltörlésével.

Az Egyesült Királyságban nem számít bűncselekménynek a szlogen nyilvános hangoztatása, Suella Braverman volt belügyminiszter szerint ugyanakkor a kántálás az „antiszemita diskurzus egyik főszereplőjévé” vált, emlékeztet a Breitbart hírportál.

Rishi Sunak brit miniszterelnök az év elején azt mondta:

„Azok, akik azt skandálják, hogy ’a folyótól a tengerig’, vagy hasznos idióták, akik nem értik, mit mondanak, vagy ami még rosszabb, olyanok, akik le akarják törölni a zsidó államot a térképről. Zéró toleranciát tanúsítunk azokkal szemben, akik a terrorizmust népszerűsítik vagy dicsőítik, vagy antiszemitizmussal házalnak az utcáinkon.”

NAGYVILÁG

Címkék:

antisemitism, denmark, london, uk