A lengyelek is egyre kevésbé hisznek abban, hogy Ukrajna győzhet

Európa egészét tekintve még pesszimistábbak az emberek Ukrajna sorsát illetően.

NAGYVILÁG 2024. FEBRUÁR 29. 14:33

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a lengyeleknek csak 28 százaléka gondolja úgy, hogy Ukrajna megnyeri az Oroszországgal vívott háborút, 33 százalékuk szerint veszíteni fognak, 39 százalékuk pedig bizonytalan. Az SW Research ügynökség által a Wprost hetilap számára készített közvélemény-kutatás kimutatta, hogy

A lengyelek egyre kevésbé hisznek abban, hogy Ukrajna képes megnyerni a háborút az orosz inváziót követően.

A háború első néhány hónapjában még inkább bizakodóak voltak a lengyelek, főleg miután Ukrajnának sikerült visszafoglalnia Herszon és a harkivi régió egy részét, amely felcsillantotta az ukrán győzelem reményét. A 2023-as ellentámadás sikertelenségével azonban ez a hit elszállt, írja a RMX News hírportál.

A felmérés szerint egyébként a férfiak optimistábbak Ukrajna kilátásait illetően, 31 százalékuk hisz abban, hogy Ukrajna győzhet, míg a nőknek csak 24,5 százaléka van ezen a véleményen.

Az SW Research kutatásának eredményei azonban még így is optimistábbak, mint az Európai Külkapcsolatok Tanácsának (ECFR) megállapításai. Az említett felmérés szerint a lengyeleknek csak 17 százaléka hisz az ukrán győzelemben, míg az EU összlakosságának csak a 10 százaléka, 20 százalékuk pedig úgy véli, hogy az oroszok győzelmének nagyobb az esélye.

Az ECFR felmérésében Európa-szerte az emberek 37 százaléka hitt abban, hogy tárgyalásos megoldás születik. A közvélemény-kutatási adatok elemzésével az ECFR azt is megállapította, hogy az ellentámadás kudarca és az Egyesült Államok támogatásának hiányáról szóló hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy az európaiak pesszimistán vélekednek Ukrajna esélyeiről a háborúban.

NAGYVILÁG

Címkék:

poland, ukraine, war