A muszlim böjt hónapját ünnepli a rendőrség, a többi vallásét nem

A rendfenntartók a Facebookon hívták fel arra a figyelmet, hogy a munkavállalóik odafigyelnek az ünnepre. Ezután többen kérdőre vonták a rendőrséget, mert a többi vallás esetében nem követik ezt a szokást.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 26. 18:09

A malmöi rendőrség egy a Facebookon megosztott posztjában támogatta a muszlimokat az ünneplésben, és kellemes ramadánt kívántak az ünneplőknek.

„Az elmúlt év kihívásokkal teli volt. Ramadan Mubarak a malmöi rendőrségtől” – írta a hatóság a közösségi média profiljában.

A poszttal kapcsolatban többen is feltették a kérdést, hogy a hatóság miért nem köszöntötte például a zsidó ünnepek alkalmával a zsidó vallásúakat. „Furcsa, hogy a rendőrség, tudomásom szerint nem írt posztot a többi ünneppel, például a zsidó vagy akár – Isten ments – a svéd ünnepekkel kapcsolatban” – jegyezte meg egy személy.

A rendőség – amely ebben az esetben nyilvánvalóan kivételezett a muszlimokkal, hogy azok kegyeibe férkőzhessen – a válaszában azt írta, „jó kapcsolatot ápolunk a különböző vallási közösségekkel és gyülekezetekkel Malmöben, a meggyőződéseiktől függetlenül. Az, hogy nem mindenkit köszöntünk az ünnepén a közösségi médiában, nem jelenti azt, hogy ők kevésbé lennének méltók rá, vagy hogy nem akarunk velük együttműködni. A poszt egy helyi kezdeményezés eredményeként született meg, a kezdeményezők pedig olyan területeken dolgoznak, ahol magas a muszlim vallású lakosok aránya, ezért akartak boldog ünnepeket kívánni nekik”.

A rendőrség már korábban is próbált a muszlimok kedvére tenni, tavaly nyáron például egy muszlim fejkendőt viselő nővel reklámozták a képzéseiket. Ez azért lehetett nagyon fontos a rendőrség számára, mert abban az évben rendkívül kevesen jelentkeztek, sőt, az utóbbi évek távlatában is csökkenő tendencia figyelhető meg. A kritikusok szerint ennek az lehet az oka, hogy a felvételi eljárás során ma már inkább a nemre, az etnikai sokszínűségre, a szexuális irányultságra és a vallási meggyőződésre helyezik a hangsúlyt, mint arra, hogy valaki megfelelő, vagy alkalmas-e vagy sem.

NAGYVILÁG

Címkék:

Islam, muslim, ramadan, sweden