A professzorok szerint a Hamász nem terrorszervezet

Egy, a brit külügyminisztérium munkatársainak tartott szemináriumom professzorok arról beszéltek, hogy helytelen a Hamászt terrorszervezetnek nevezni, és hogy Izrael, mint „fehér, telepes, gyarmatosító” nemzet a felelős végső soron a közel-keleti konfliktusért.

NAGYVILÁG 2024. MÁRCIUS 11. 15:27

A londoni Jewish Chronicle beszámolója szerint a brit Külügyminisztériumban szemináriumot tartotottak köztisztviselőknek, amelyen négy akadémikus, Jeroen Gunning professzor a londoni King’s College-tól, Dr. Tristan Dunning a Queenslandi Egyetemről, Dr. Anas Iqtait a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetemről és Dr. Martin Kear a Sydney-i Egyetemről tartott előadást arról, hogyan kell megvitatni az Izrael és a Hamász közötti konfliktust az október 7-i terrortámadásokat követően.

Az „Izrael/Gáza: Mi lesz a Hamásszal?” című előadáson a kormány diplomáciai részlegének mintegy 100 vezető munkatársa vett részt, és Martin Hetherington, a Külügyminisztérium vezető közel-keleti elemzője szervezte.

Annak ellenére, hogy a Hamász terroristái mintegy 1200 embert öltek meg Izraelben és több száz embert ejtettek fogságba, a külügyminisztérium munkatársainak állítólag azt mondták, hogy a Hamász esetében a „terrorista címke” használata „nem hasznos”, és hogy ez megakaszthatja a békekötésre irányuló erőfeszítéseket, mert a Hamász „politikai szárnya mérsékeltebb”, ezért szükséges a „velük való együttműködés”.

Miután a Külügyminisztérium munkatársai azt a kérdést tették fel, hogy az október 7-i mészárlást terrorizmusnak kell-e nevezni, az akadémikusok állítólag nem voltak hajlandóak válaszolni, Gunning professzor azonban információk szerint azt mondta, hogy az esetet az izraeli „megszállás”, és a palesztin „ellenállás” összefüggésében kell vizsgálni. Dr. Dunning pedig arról beszélt, hogy ő ausztrálként: mindent tud „a fehér, telepes gyarmatosításról és az őslakosoktól való földrablásról”, és Izraelt Ausztrália brit gyarmatosításához hasonlította.

A külügyminisztérium szóvivője a köztisztviselők számára tartott szemináriumon elhangzottakra reagálva elmondta:

Az Egyesült Királyság kormányának álláspontja egyértelmű, hogy a Hamász terrorista szervezet. A szemináriumon részt vevő akadémikusok által kifejtett nézetek közül sok téves volt, és ellentétes a kormány álláspontjával.

„Zéró toleranciát alkalmazunk a diszkrimináció minden formájával szemben, beleértve az antiszemitizmust is. Felülvizsgáljuk a belső szemináriumokra vonatkozó útmutatásokat, hogy biztosítsuk, hogy a meghívott előadók megfelelőek legyenek” – tette hozzá a szóvivő.

A négy akadémikus egyébként korábban társszerzője volt egy jelentésnek, amelyet az október 7-i támadásokat követő hónapban nyújtottak be az alsóház külügyi különbizottságának, emlékeztet a Breitbart hírportál.

Mint írják, a professzorok a dokumentumban azt írták, hogy a brit külpolitika részben felelős a terrortámadásért, azt állítva, hogy a Hamász politikai vezetésének „2006 óta tartó politikai közeledésének elutasítása” és az Izraelre gyakorolt nyomás hiánya, hogy véget vessen a Gázai övezet úgynevezett „ostromának”, „segített megteremteni a feltételeket” a tavalyi izraeli mészárláshoz.

Az, hogy az Egyesült Királyság és más nyugati kormányok a Hamász teljes tagságát terroristának minősítésék, hozzájárult ahhoz, hogy Izrael számára megengedő környezetet teremtsen ahhoz, hogy bármely épületet vagy személyt célba vehessen Gázában, mivel sokan így vagy úgy kapcsolódnak a Hamászhoz, mint de facto kormányhoz, mint jelentős szociális segélyezőhöz és mint alulról támogatott társadalmi mozgalomhoz

– tették hozzá jelentésükben.

Az akadémikusok szerint ráadásul a zsidó államnak nyújtott fegyverek miatt az Egyesült Királyságot „bűnrészesnek lehet találni azokban a háborús bűnökben, amelyeket Izrael követett el a Gázai övezet elleni büntetőháború során, beleértve potenciálisan a népirtás vádját”.

NAGYVILÁG

Címkék:

hamas, israel, uk