A sokszínűség jegyében vették fel őket a hadsereghez, kiderült, hogy Oroszországnak kémkedtek

Nemrég kiderült, hogy Oroszországnak kémkedtek azok az irániak, akiket a hadsereg 2009-ben a sokszínűség előmozdítása érdekében kezdett el alkalmazni. A férfiakat tavaly tartóztatták le, de mostanáig nem lehetett tudni, hogy melyik államnak kémkedtek.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 15. 09:16

A két iráni testvér, Peyman és Payam Kia a vádirat szerint információkat adott át az orosz katonai hírszerző szolgálatnak, a GRU-nak, és svéd védelmi titkokat adtak el Oroszországnak több millió euróért.

2009-ben az akkori kormány elrendelte, hogy a svéd fegyveres erők növeljék a sokszínűségüket a tisztviselők és vezetők körében, és fontos volt, hogy az etnikai és vallási sokszínűség strukturális akadályai megszűnjenek.

Az egyik személy, aki a sokszínűség növelése érdekében munkát kapott, a 30 éves Peyman Kia volt, aki egyébként Teheránban született. Gyermekként érkezett Svédországba szüleivel az 1980-as években. Az uppsalai Gottsunda lakótelepen nőtt fel, 1994 óta svéd állampolgár.

Peyman Kiát tavaly szeptemberben tartóztatták le egy razzia során, majd három nappal később titkos információk jogosulatlan kezelésének gyanújával őrizetbe vették. Két hónappal később, novemberben pedig a hét évvel fiatalabb testvérét, Payam Kiát is letartóztatták a bűncselekmény gyanújával. Míg bátyja a fegyveres erőknél kapott munkát, Payam rendőrnek készült. A kiképzést azonban soha nem fejezte be, de sajtóinformációk szerint a svéd biztonsági szolgálatnak dolgozott.

Tavalyi letartóztatásuk óta találgatások folytak arról, hogy a két testvér melyik külföldi hatalomnak dolgozott. Sokan gyanították, hogy hazájuk, Irán nevében kémkedtek, például azzal, hogy titkos információkat adtak át a Svédországban élő iráni száműzöttek hollétéről. Most kiderült, hogy a vádirat szerint a munkaadójuk Oroszország volt. Az idézés iránti kérelem benyújtásakor ugyanis a vádirat nyilvánosságra került.

A vádirat szerint a két iráni testvér több millió svéd koronát keresett azzal, hogy titkos információkat adott el Oroszországnak. Az ügyészség saját bevallása szerint bizonyítani tudja, hogy Peyman Kia közvetlenül vagy közvetve legalább 380 ezer dollár készpénzzel egyenértékű összeget kezelt a 2016 szeptembere és 2017 júliusa közötti időszakban, és hogy Peyman Kia eltitkolta a pénz eredetét, valamint hogy a pénz külföldi hatalomtól származott.

Az ügyben nyomozó hatóság számítógépek, mobiltelefonok, telefonhívások, merevlemezeken, pendrive-okon tárult adatok segítségével bizonyítékokat szerzett, amelyek a két testvér orosz ügynökökkel való kapcsolatát bizonyítják. Többek között találtak egy merevlemezt, amelyet Payam Kia megpróbált megsemmisíteni, miután idősebb testvérét letartóztatták. Emellett olyan feljegyzéseket is a hatóságok kezére kerültek, amelyekben a két testvér közül a fiatalabbik kiterjedt pénzügyletekről készpénzzel és arannyal, a pénz titkos átvételének módszereiről, a szökési útvonalról, a tartaléktervről és a hosszabb börtönbüntetés kockázatáról ír.

NAGYVILÁG

Címkék:

inclusivity, russian agents, spying, sweden