Atomenergiába fektetne a zöldpárti kormány

Támogatja az atomenergia újjáélesztését a miniszterelnök, aki egy nemrég tartott előadásában arról beszélt, hogy az energiamix dekarbonizációjához elengedhetetlen az atomenergia használata.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 29. 08:35

A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau szerint az atomenergia nélkülözhetetlen lenne a szén-dioxid-mentesítéshez. Erről egy ottawai panelbeszélgetésen beszélt, amelyen kanadai egyetemisták és Frank-Walter Steinmeier német elnök is részt vett.

„Ha megnézzük, hogy Kanadának milyen alapterhelési energiaszükségletei lesznek az elkövetkező évtizedekben, különösen, ha továbbra is olyan globális óriásokat vonzunk, mint a Volkswagen, amelyek részben azért választják Kanadát, mert tiszta energiamixet kínálunk az energiaellátáshoz, akkor sokkal több energiára lesz szükségünk.

Sokkal több nukleáris energiára lesz szükségünk”

– fogalmazott.

A National Post hétfőn megjegyezte, hogy Kanada afféle vezető szerepet tölt be az atomenergiát felkaroló zöld kormányok között. A kanadai energiamix mintegy 15 százalékát teszik ki jelenleg atomreaktorok, és a közvélemény-kutatások szerint a lakosság 57 százaléka szeretné, ha ez az arány növekedne.

Trudeau és vezető tisztségviselői, köztük Chrystia Freeland miniszterelnök-helyettes jelezték, hogy egyetértenek ezzel, miközben továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a nap- és szélenergia Kanada energiamixének fontos elemei legyenek. Októberben Jonathan Wilkinson természeti erőforrásokért felelős miniszter bejelentette, hogy 708 millió dollárral támogatják a kis moduláris reaktorok (SMR) fejlesztését.

Az SMR-ek sokkal kisebbek, mint a hagyományos atomerőművek, így gyorsabb és olcsóbb a megépítésük, és olyan helyeken is megépíthetők, amelyek a nagy reaktorok számára nem lennének alkalmasak. Stratégiai szempontból úgy lehet őket elhelyezni, hogy ellássák az energiaigényes iparágakat, mint például a Trudeau által is említett autógyárakat, amelyeket Kanada igyekszik magához vonzani.

„A kiserőművi reaktorok előre gyártott egységeit le lehet gyártani, majd elszállítani és a helyszínen telepíteni, így olcsóbban megépíthetők, mint a nagy teljesítményű reaktorok, amelyeket gyakran egy adott helyszínre terveznek, ami néha az építés késedelméhez vezet” – állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy 2021 novemberében kiadott, a témáról szóló könyvében.

Az SMR-ek támogatói emellett biztonságosabbnak és tisztábbnak írják le őket, mint a régebbi, nagyobb konstrukciókat, míg az ellenzők megjegyzik, hogy az olyan, szabályozással terhelt építési környezetben, mint az Egyesült Államok, a papírmunka késedelme és az építési követelmények majdnem olyan szigorúak lennének, mint a teljes méretű reaktorok esetében, így az atomenergiára való komolyabb átállás során talán több értelme lenne nagyobb erőműveket építeni.

Kanada márciusban közzétett 2023-as szövetségi költségvetése az atomenergia-projekteket jogosulttá tette az új, 15 százalékos visszatérítendő tiszta villamosenergia-beruházási adójóváírásra. Az atomenergiát hasznosító berendezéseket gyártó és nukleáris üzemanyagokat feldolgozó vállalatok szintén jogosultak lesznek a tiszta technológiák gyártására vonatkozó 30 százalékos beruházási adójóváírásra.

Trudeau a hétfői fórumon azzal igyekezett tompítani a kanadai olajipar közelgő végzetét, hogy azt ígérte, hogy a szén-dioxid-mentesítés után is lesz kereslet a műanyagokra és más, kőolajból származó melléktermékekre.

A CBC News tavaly nyáron arról számolt be, hogy a kanadai olajipar alkalmazkodik az atomenergia térnyeréséhez azzal, hogy bejelentette, hogy érdeklődik az SMR-ek megvásárlása iránt, amint azok kereskedelmi forgalomba kerülnek.

Az olajipari vállalatok szerint a kis reaktorok segítségével tisztább energiát tudnának biztosítani az olajhomokból történő bitumen-kitermelés energiaigényes folyamatához, amely jelenleg nagy mennyiségű földgáz elégetésével történik, így azok nagy mértékben csökkentenék az olajhomok kitermelése során keletkező kibocsátást. Az iparág úgy véli, hogy 2030-ra 22 millió tonnával csökkentheti a kibocsátást, és 2050-re „nettó nullává” válhat.

NAGYVILÁG

Címkék:

canada, justin trudeau, nuclear power plant