Az ukrán hadsereg kálváriájáról beszélt egy bennfentes

Az ukrán hadsereg kálváriájáról beszélt egy bennfentes

Az ukrán hadsereg a lőszerhiánynál is jobban szenved a létszámhiánytól – állítja Franz-Stefan Gady katonai elemző, miután az orosz–ukrán háború frontján járt.

NAGYVILÁG 2024. MÁRCIUS 24. 11:44

Az orosz–ukrán háborúról szóló tudósításokat egyre inkább pesszimista hangvétel jellemzi, ami az ukrajnai katonai helyzetet illeti. A harci morál a fronton még mindig nagyon magas. De az egy évvel ezelőtti, az offenzíva kezdete előtti látogatásomhoz képest bizonyos céltalanság érzékelhető. Akkoriban egyetlen célt kellett elérni: áttörni az orosz védelmi vonalakat. Jelenleg inkább a perspektíva hiánya tapasztalható a csapatok körében – jelentette ki a német sajtónak Franz-Stefan Gady katonai tanácsadó és elemző, miután ellátogatott a háború frontra.

„Beszéltünk többek között magas rangú katonai képviselőkkel Kijevben, és az idei évre vonatkozó aktív védelmi stratégiájuk az, hogy az ukrán terület minden darabját meg fogják védeni. A frontot tartani kell, de lehetnek stratégiai visszavonulások is. És egy védekező hadsereg más motivációval rendelkezik, mint egy támadó hadsereg”

– fogalmazott a szakértő, aki szerint kiszámolta, hogy az ukrán hadseregnek naponta körülbelül két-háromezer lőszerre van szüksége ahhoz, hogy fenntarthassa a védelmi stratégiát. Ukrajna jelenleg még rendelkezik elegendő tüzérségi lőszerrel ehhez, bár úgy tűnik, hogy a lőgyakoriság folyamatosan csökken. Ráadásul az amerikai segélycsomagot ha jóvá is hagyják, az is hetekig nem érkezhet meg az orosz–ukrán háborúba. Franz-Stefan Gady szerint a fő probléma inkább a személyzet hiánya.

„Ez a legnehezebb probléma, és nem lehet azonnal megoldani. Hónapokba telik, mire új katonákat tudnak a frontra küldeni, és valószínűleg nem lesznek készen a nyár vége előtt. Megfelelően ki kell képezni őket, mert a rosszul kiképzett katonák bevetése növeli a magas veszteségek kockázatát, csökkenti a motivációt és a harci hatékonyságot – amint azt a tavalyi ellentámadás is megmutatta. Mi nyugaton azonban osztozunk a felelősségben a személyzeti helyzetért”

– jelentette ki a tanácsadó, arra utalva, hogy hamarosan nyugati katonák is érkezhetnek az orosz–ukrán háborúba. Franz-Stefan Gady kitért arra is, hogy az oroszoknak sikerült stabilan tartaniuk a létszámot, és havonta több tízezer katonát tudnak toborozni, így a veszteségeket pótolják, és a csapatok nem veszítenek a harci hatékonyságukból. A tüzérségi lőszer tekintetében sincsenek problémái az oroszoknak.

„Nem látok igazi problémát az orosz fegyveres erők számára az idén, de legalábbis 2025 első feléig biztosan, amíg van elég tartalék. A nagyobb problémájuk a felszerelés, különösen a páncélozott járművek hiánya.

– magyarázta a katonai szakértő a német sajtónak. Úgy vélte, az orosz fegyveres erők támadóképessége növekedni fog a következő hónapokban, hacsak nem követnek el valamilyen végzetes műveleti vagy stratégiai hibát.

NAGYVILÁG

Címkék:

russia, ukraine, war