Az uniós intézmények megpróbálják megkerülni a szuverén országok jogait

Az uniós intézmények megpróbálják megkerülni a szuverén országok jogait

Óriási dühöt váltott ki egyes uniós tagországokban az, hogy a belügyminiszterek csütörtöki találkozóján többségi szavazás során elfogadták az új uniós migrációs paktumot, amely arra kötelezi a tagországokat, hogy kvóták szerint befogadjanak bizonyos számi bevándorlót, aki pedig nem tesz ennek eleget, azt pénzbírsággal büntetik.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JÚNIUS 9. 10:46

Az uniós tagországok belügyminiszterei többségi döntéssel tanácsi álláspontot fogadtak el az EU menekültügyi reformjáról. Az elfogadott dokumentum, amely általános megközelítést tartalmaz, a menekültügyekben azt vetíti elő, hogy egy uniós elosztási mechanizmus révén lényegében maguk az illegális migránsok vagy az őket Európába szállító embercsempészek fogják eldönteni azt, hogy Európában kik laknak majd – vélekednek egyes tagországok. Két ellenszavazat volt az ülésen: Magyarország és Lengyelország, illetve öt kormány tartózkodott.

A paktum több szinten is aggasztó – jelentette ki a TVP1 lengyel csatorna műsorában Radosław Fogiel lengyel kormánypárti politikus, aki hozzátette:

„Ez is mutatja, hogy komoly betegségben szenved az EU. A szabályok megkerülése, a szerződések megkerülése, és a vétó megakadályozása érdekében ezeket a döntéseket az Unió belügyminisztereinek ülésén hozzák meg, ahol elegendő az egyszerű többség”.

Lengyelország – tette hozzá – amellett érvelt, hogy erről a kérdésről egy uniós csúcstalálkozón kellene dönteni, ahol van vétójog. A lengyel parlament külügyi bizottságának tagja megjegyezte hogy ami csütörtökön történt, az tökéletes példa arra, hogy a mai uniós hatóságok hogyan próbálják intézményes úton, technikai játszmákkal kijátszani a szuverén országok jogait. Fogiel leszögezte, hogy Lengyelország nem egyezett bele és „soha nem is fog beleegyezni egy ilyen típusú megállapodásba”. Kiemelte, hogy

„bizarr ilyen döntéseket hozni egy olyan helyzetben, amikor Lengyelország több millió menekültet fogadott be. Nem gazdasági migránsokról beszélek, hanem valódi, háborús menekültekről Ukrajnából”.

A Jog és Igazságosság (PiS) politikusa kijelentette továbbá, hogy egyértelmű választ szeretne hallani az Európai Bizottságtól arra vonatkozóan, hogy „mi történne konkrétan ezekkel az áttelepített migránsokkal”.

„Pontosan tudjuk, hogy Európába jönnek, de nem azért jönnek Lengyelországba, hogy Varsóban, Radomban vagy Siemiatycze-ben éljenek, nem azért jönnek Szlovákiába, hogy ott éljenek. Németországba, Franciaországba, Hollandiába akarnak eljutni. Elméletileg az áttelepülés azt jelenti, hogy csak leszállnak a buszról és visszamennek Berlinbe. Szeretném hallani ezektől a felvilágosult európaiaktól, hogy konkrétan mit kellene tennünk? Tartsuk őket táborokban, tiltsuk meg nekik az utazást? Ez nem szokás a lengyeleknél”

– fogalmazott.

A VOX spanyol konzervatív párt szűkszavúan úgy reagált a történtekre:

Az országoknak mosolyogva be kell fogadniuk az olyan szörnyetegeket, mint például a franciaországi gyerekgyilkost, különben Brüsszel megbünteti őket.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) már közvetlenül a paktum megszavazása előtt meg volt győződve arról, hogy Brüsszel ilyen módon akarja megkerülni az uniós törvényeket. Az EU migrációs politikájának a menedékjoggal visszaélő illegális migránsok megállítására kellene összpontosítania, nem pedig arra, hogy továbbra is megágyazzon az érkezésüknek – jelentette ki Harald Vilimsky, az FPÖ európai delegációjának vezetője.

Az Európai Bizottság minden erejével igyekszik kikényszeríteni a migránsok kényszerű szétosztását az összes uniós állam között. Brüsszelnek nem az a célja, hogy megállítsa az EU-ba irányuló illegális migrációt, hanem csak az, hogy másképp kezelje azt. Ez végzetes lenne, hiszen azt jelzi, hogy van elég helyünk az újonnan érkezőknek”

fogalmazott a jobboldali politikus, aki megjegyezte hogy Brüsszel ráadásul „kötelező szolidaritásnak” meri nevezni.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

eu, europe, illegal migrants