Belgiumban annyi drogot foglaltak le, hogy nem győzik megsemmisíteni

Belgiumban annyi drogot foglaltak le, hogy nem győzik megsemmisíteni

Az Antwerpenben lefoglalt hatalmas mennyiségű kokaint a megsemmisítésig vámraktárakban tárolják, ám félő, hogy bűnszervezetek megpróbálják ellopni

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 20. 16:01

Soha nem foglaltak még le a belga vámhatóságok olyan nagy mennyiségű kokaint, mint 2021-ben Antwerpen kikötőjében, írja a De Standaard nevű lap. A tavalyi évben ugyanis a belga vámhatóság, a rendőrség és az igazságszolgáltatás összefogásának eredményeként közel 90 tonna kábítószer került a hatóságok kezére, ami történelmi rekordnak számít.

A lefoglalt drog megsemmisítésre kerül, ám akkora mennyiségről van szó, amivel egész egyszerűen nem bírnak a hulladékégetők, így a megsemmisítésre váró, hegyekben álló kokaint az elégetésig vámraktárakban tárolják.A megsemmisítést ugyanis kizárólag a megfelelő engedéllyel rendelkező égetőkben lehet elvégezni, mivel a kokain veszélyes hulladéknak számít.

A 7sur7 nevű lap értesülései szerint azonban Franky De Keyser antwerpeni ügyész ezt rendkívül aggályosnak tartja, mivel szerinte ötleteket adhat a bűnbandáknak. Ezért figyelmeztette Vincent Van Quickenborne igazságügyi minisztert a veszélyre, hogy a vámraktárakban tárolt nagy mennyiségű kábítószert megpróbálhatják a bűnözők eltulajdonítani.

A helyzettel kapcsolatban Antwerpen polgármestere, Bart De Wever is egyeztetett a miniszterrel, elmondásuk szerint közösen keresik a megoldást a kialakult helyzetre. A flamand hulladékgazdálkodási hivatal (Ovam) szóvivője, Jan Verheyen azonban arról számolt be a sajtónak, hogy nem a hulladékégetők kapacitásával van gond, hanem logisztikai problémákkal küzdenek, ezért van késedelem a kábítószer megsemmisítésében. Jan Verheyen elmondása alapján az Ovam minden erejével azon van, hogy a problémákat a lehető leghamarabb, az elkövetkező napokban, hetekben megoldják, hogy ne legyen fennakadás a lefoglalt kokain megsemmisítésében.

Belga sajtóértesülések szerint a 2021-ben lefoglalt történelmi mennyiségű kábítószer rekordja azonban minden bizonnyal megdől az idei évben, a vámhatóság becslése szerint ugyanis a 2022-ben lefoglalt mennyiség elérheti a 100 tonnás lélektani határértéket.

NAGYVILÁG

Címkék:

antwerp, belgium, cocaine, danger, drugs seized, stealing