Egyelőre csak ígéreteket kapnak a lengyel gazdák a kormánytól + videó

Az ünnepi szünet után folytatódik a blokád az ukrán határon.

NAGYVILÁG 2024. JANUÁR 5. 11:57

A „Megvezetett vidék” civil szervezet tagjai – akik több határátkelőn csatlakoztak a lengyel kamionosok folyamatos tiltakozásához – december 24-én az ünnepek idejére felfüggesztették blokádjukat, de csütörtökön úgy döntöttek, hogy újraindítják azt, erről a Remix News is beszámolt.

A gazdák november 23-án kezdték meg a Medyka határátkelőhely blokádját, hogy csatlakozzanak a Korczowa, Dorohusk és Hrebenne határátkelőhelyeken lévő más blokádokhoz. Követeléseik között szerepel a kukoricatámogatás, a likviditási hitelekre szánt további pénzek, valamint a mezőgazdasági adó jelenlegi szintjének fenntartása 2024-ig. A kamionosok tavaly november óta szintén blokkolják az Ukrajnával közös határátkelőket, az ukrán kollégáik tisztességtelen versenyére panaszkodva.

A tiltakozó gazdák csütörtökön közölték, hogy nem kaptak megerősítést követeléseik teljesítéséről. Hozzátették, hogy írásos nyilatkozatokra van szükségük, nem csak egy, a mezőgazdasági miniszter által készített feljegyzésre. A gazdák amiatt is aggódnak, hogy az olcsó és silány minőségű ukrán agrártermékek elárasztják az európai piacot, miközben az uniós tagállamokban sokkal szigorúbb normáknak kell megfelelnie a gazdáknak, így nem tudják tartani az árversenyt az ukrán termékekkel.

Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a gazdák követeléseinek teljesítése időbe telik, mert a 2024-es költségvetést el kell fogadni, és az jelenleg a parlamentben van, de biztosította, hogy a költségvetésben van pénz a támogatásokra és a hitelekre.

Siekierski kiemelte, hogy elküldött a gazdáknak egy jegyzéket, amelyben megerősítette, hogy végrehajtja a követeléseiket, beleértve a kukoricára vonatkozó támogatásokat, amelyekről értesíteni kell az Európai Bizottságot, a mezőgazdasági hitelek 2,5 milliárd zlotyval (575 millió euró) történő növelését két százalékos hitelkamat mellett, és a mezőgazdasági adó nem emelkedik. A gazdák megígérték, hogy minden személygépkocsit, valamint a katonai, humanitárius és romlandó árukonvojokat átengedik a blokádon. Minden más járművet illetően azonban csak óránként három teherautót engednek át a határon.

NAGYVILÁG

Címkék:

border, farmers, poland, ukraine