Egyre súlyosabb a románok elvándorlása

A statisztikák szerint az elmúlt 15 évben a munkaerő ötöde vándorolt ki az országból.

NAGYVILÁG 2023. OKTÓBER 27. 14:55

A Világbank jelentése feltárta, hogy Románia az elmúlt 15 évben a munkaerejének nem kevesebb, mint 20 százalékát veszítette el a kivándorlás miatt.

A Szisztematikus országdiagnosztika című jelentés kimutatta, hogy Románia munkaképes lakossága csökken, köszönhetően a kivándorlás és az alacsony munkaerő-piaci részvétel miatt. Ez a tendencia pedig csökkenti a munkaerő-kínálatot, és ezáltal a potenciális gazdasági növekedést is akadályozza.

Az ország lakossága 22,8 millióról 19,1 millióra csökkent 2000 és 2021 között, és az előrejelzések szerint 2030-ra 17,8 millióra csökken.

Az elvándorlás nagy része tartós, ami a szakképzett munkavállalók általános hiányához, torz bérigényekhez és csökkenő reálmunka termelékenységhez vezet.

A jelentésből az is kiderül, hogy a kivándorló románok általában fiatalabbak és képzettebbek a megmaradt lakosságnál, ami agyelszíváshoz vezet az országban.

Ezt a jelenséget számos belső tényező gerjesztette a Világbank szerint, ezek közé tartozik az oktatási rendszer elégtelensége, az egész életen át tartó tanuláshoz való kedvezőtlen attitűd, valamint az eredménytelen szakképzés és az aktív munkaerő-piaci politika, amelyek szakképzettségi hiányt és piaci kereslettel való eltérést okoznak.

NAGYVILÁG

Címkék:

foreign workers, romania, world bank