Egyre több francia kénytelen lopni, ha enni akar – videó

Egyre több francia kénytelen lopni, ha enni akar – videó

Az országban folyamatosan nő az élelmiszer infláció és az előrejelzések szerint a folyamatnak még nincs vége. A rendkívüli drágulás szinte a teljes lakosságot érzékenyen érinti és miatta egyre többen kénytelenek lopni az üzletekben, hogy enni tudjanak. A pénzügyminiszter mielőbbi kormányzati intézkedést ígér, melybe a kereskedőket és a gyártókat is bevonná.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 6. 09:34

Egyre nehezebb helyzetben vannak a franciák a szárnyaló infláció miatt, ami leginkább az élelmiszereket érinti, az INSEE statisztikai hivatal adatai szerint a januári 13,3 százalékos áremelkedést követően februárban 14,5 százalékos volt az élelmiszer infláció és az előrejelzések szerint a folyamatnak még nincs vége, tavasszal további drágulásra kell számítani.

A jelenség a lakosság túlnyomó hányadát érinti, a BFMTV értesülései szerint a franciáknak mindössze 9 százalékát nem viseli meg az élelmiszerek folyamatos drágulása, a növekvő árak miatt pedig egyre többen kényszerülnek arra, hogy ételt lopjanak a boltokban.

A stábnak nyilatkozó fiatal diplomás nő elmondása alapján naponta csak egyszer eszik és ha elmegy a boltba vásárolni, úgy játssza ki a rendszert, hogy csupán egy-két zöldséget vagy gyümölcsöt tesz fel a mérlegre, majd az etikett felragasztását követően még beleteszi a zacskóba azt, amire szüksége van.

Egy idősebb, az ötvenes éveiben járó nőt rendkívül elszomorít, hogy lopnia kell azért, hogy enni tudjon. A nőnek mindössze heti 50 euróból kell kigazdálkodnia háromfős családja heti bevásárlását, ezért előfordul, hogy a kasszánál állva még belecsúsztat egy-két dolgot a táskájába, hogy csökkentse a kiadásait. Tettét azzal indokolta, hogy gyerekei vannak, akiket etetni kell és egyszerűen nem lát más megoldást.

Az egyik szupermarket munkatársa a stábnak megmutattott egy üres dobozt, amely eredetileg húskészítményt tartalmazott, de a vevők kibontották és elvitték belőle a húst. A BFMTV kiemeli, hogy a jelenség egyik korosztályt sem kíméli, az idősek ugyanúgy rákényszerülnek a bolti élelmiszerlopásra, mint a fiatalok. A riporternek nyilatkozó pénztáros a saját szemével látta, amint egy fiatal édesanya kibontott egy sonkás dobozt és megetette a gyerekeit, akik egy szempillantás alatt eltüntették az ételt. A kasszás később megtalálta az üres csomagolást az egyik polcon, elmondása alapján szívfacsaró a dolog. A szóban forgó üzletben január óta olyan sok lopás történt, hogy fel kellett venni még egy biztonsági őrt. A stábnak nyilatkozó egyik őr elárulta, hogy sok esetben diszkréten kezelik, ha bolti lopáson érnek valakit, mert általában ismerős, környékbeli emberekről van szó. Az őr azt is elmondta, hogy már előfordult olyan eset, hogy ő fizette ki az ellopott ételt a tolvaj helyett, hogy annak ne kelljen szégyenkeznie.

A növekvő infláció miatt kialakult helyzetről beszélt Bruno Le Maire gazdasági miniszter, aki a Párizsban megrendezett mezőgazdasági kiállításon tartott beszédében kiemelte, hogy a kormány olyan intézkedést tervez bevezetni, amely nem célzott, hanem az egész lakosságot védi, mert a drágulás mindenkit érint.

Olivier Véran kormányszóvivő a minap szintén nyilatkozott a témáról, a BFMTV kérdésére elmondta, hogy a kormány együttműködik a kereskedelmi láncokkal annak érdekében, hogy konkrét intézkedések szülessenek a lakosság védelmére az emelkedő árakkal szemben. A kormányszóvivő elmondása alapján azt szeretnék elérni, hogy az emberek csökkentett áron vásárolhassanak meg több alapvető élelmiszert, mivel az étkezés nem opcionális.

A gazdasági miniszter ugyanakkor kiemelte, hogy az intézkedést minél előbb, március 15-től szeretnék bevezetni, azonban felhívta rá a figyelmet, hogy nem lehet az államtól várni, hogy minden költséget egyedül álljon, ezért a miniszter felszólította a forgalmazókat és a nagy gyártókat, hogy ők is vegyék ki a részüket az intézkedésekből, írja a Le Parisien. Bruno Le Maire bízik benne, hogy az elkövetkező pár nap folyamán sikerül olyan közös megegyezésre jutniuk, amely lehetővé teszi az infláció okozta teher megosztását. A politikus elmondása alapján nem az a kormány célja, hogy kivétel nélkül minden terméknek levigyék az árát, hanem az, hogy mindenki, aki megélhetési nehézséggel küzd, számos terméket a lehető legalacsonyabb áron tudjon megvásárolni.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bruno le maire, food prices, france, inflation, shoplifting