Emmanuel Macron teljesen félrevezette a lakosságot, merőben mást mond most, mint fél éve – videó

Emmanuel Macron teljesen félrevezette a lakosságot, merőben mást mond most, mint fél éve – videó

A francia elnök a tél beköszöntével energiatakarékosságra szólítja fel a lakosságot és az esetleges áramkimaradásokról beszél, miközben nyáron leszögezte, hogy ettől nem kell tartani.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 4. 13:42

Rendkívül nehéz tél vár a franciákra, a kormány megpróbálja felkészíteni a lakosságot az esetleges áramkimaradásokra, ezért december 9-én programozott áramkimaradást szimulálnak annak érdekében, hogy teszteljék, mennyire felkészült az elektromos hálózat egy valódi áramszünet esetére. A gyakorlatról Élisabeth Borne miniszterelnök körlevélben értesítette a prefektusokat, a dokumentum szerint a negyedik fázisban kerül sor az áramellátás időszakos megszakítására, az érintett települések polgármestereinek erre az időszakra aktiválniuk kell válságkezelő egységet és képesnek kell lenniük a vészhelyzeti, egészségügyi és biztonsági szolgálatok riasztásának továbbítására abban az esetben, ha a mobil-és vezetékes telefonhálózat működése leáll.

A körlevélből az is kiderül, hogy a kormány terve szerint a gyakorlat idején az érintett területeken nem lesz közvilágítás sem és fél napra bezárják az iskolákat, hogy a gyerekeknek és a tanároknak ne kelljen a világítás, fűtés és riasztó nélküli épületben dolgozniuk. Ezzel kapcsolatban Éric Zemmour jobboldali politikus ironikusan azt írta a Twitteren, hogy Emmanuel Macron Franciaországában egymilliárd eurót adnak Afrikának, miközben bezárják az iskolákat, mert nincs elég áram.

Ami a tömegközlekedést illeti, a vonatokat, villamosokat és metrókat szükség esetén az áramszünet előtt leállítják, hogy az utasok ne rekedjenek a vágányokon.

A Nemzeti Tömörülés nevű ellenzéki párt azonnal reagált a Twitteren a kormány tervére, felhívták a figyelmet arra, hogy a francia vezetés elismerte, hogy áramszünet esetén nem lesz lehetséges a segélyhívó számok telefonos elérése. Hozzátették, hogy Emmanuel Macron öt év alatt fejletlen országgá tette a világ hatodik nagyhatalmát, amely immár nem tudja megvédeni a franciákat.

Ez azonban még nem minden, a BFMTV riportja alapján áramkimaradás esetén a közlekedési jelzőlámpák sem fognak működni, így nem csak a tömegközlekedésben lehet majd kaotikus helyzetre számítani, hanem az utakon is, akár órákon keresztül sötétek maradhatnak a jelzőlámpák.

A hatóságok mindenkit előre fognak értesíteni az áramkimaradásról, három nappal korábban piros Ecowatt jelzést adnak ki, az érintett megyék listáját pedig az áramszünetet megelőző nap 17 órakor teszik közzé, de az Enedis és az RTE villamosenergia-szolgáltató vállalatok honlapján a cím alapján is rá lehet keresni, hogy pontosan mely településeken lesz áramkimaradás.

A francia kormány által bejelentett áramkimaradások kifejezetten érzékenyen érintik az állattenyésztőket is, azoknak ugyanis, akiknek nincs generátoruk, rendkívül aggasztó a helyzetük, a gazdák ezért arra kérik a kormányt, hogy kezelje őket kiemelten, hogy ne kerüljön veszélybe az állatállományuk, erről a France Info számolt be.

Emmanuel Macron december 3-án, szombaton amerikai látogatása során adott interjút a TF1 riporterének, a francia elnök a programozott áramkimaradásokról is beszélt, arra kérve a lakosságot, hogy ne essenek pánikba, mert az semmire nem jó, helyette mindenki tanúsítson felelősségteljes magatartást és a kormány által előterjesztett energiatakarékossági terv szerint 10 százalékkal csökkentsék áramfogyasztásukat. „Az elkövetkező néhány hét rajtunk múlik” – összegezte mondanivalóját a francia államfő, aki szerint ha mindenki együttműködik, akkor sikerül átvészelni az elkövetkező időszakot még akkor is, ha rendkívül hideg lesz a december és a január.

A fenti kijelentés felettébb érdekes annak fényében, hogy Emmanuel Macron idén nyáron még arról beszélt, hogy teljesen elképzelhetetlennek tartja, hogy a tél folyamán áramszünettel kelljen számolni, derül ki a BFMTV cikkéből. A kérdés azzal kapcsolatban merült fel, hogy több franciaországi atomerőmű sem működik, ám az államfő igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy aggodalomra semmi ok, mert ha szükség lesz rá, akkor az európai piacról töltik fel a készleteket, hozzátéve, hogy nonszensznek tartja mind a bal, mind a jobboldali ellenzék azon javaslatát, hogy ki kellene lépni az európai energiapiacból, mert ebben az esetben fennállna az áramszünet veszélye. A francia kormány által bejelentett intézkedés azonban bebizonyította, hogy az áramszünet lehetősége úgy is fennáll, hogy Franciaország nem lépett ki az európai energiapiacból.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

emmanuel macron, energy sobriety, france, government, power cut