Engedélyezte az élelmiszerbiztonsági hivatal a laboratóriumban előállított hús forgalmazását

Egy lépéssel közelebb került a laboratóriumban készített csirke a kereskedelemben való értékesítéshez, a jelek szerint ugyanis már csak a mezőgazdasági tárcának kell jóváhagynia a terméket, mielőtt az meghódítja a boltok polcait.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 27. 11:22

Az Egyesült Államok lakossága egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy állati sejtekből növesztett csirkét, más néven laboratóriumban termesztett húst vásárolhassanak. A Good Meat, laboratóriumi csirketermék kifejlesztője nemrég ugyanis bejelentette, hogy úgynevezett „nem kérdőjeles” levelet kapott az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól. A levél szerint a hatóság meg van győződve arról, hogy a termék biztonságosan értékesíthető az Egyesült Államokban. Az FDA novemberben hasonló levelet adott ki egy másik, tenyésztett csirkesejtekből húst előállító vállalatnak, az Upside Foodsnak.

Ez nagy lépés, de még nem jelenti azt, hogy a vásárlók egyelőre kipróbálhatják a terméket. Ahhoz, hogy zöld utat kapjanak a fogyasztóknak történő értékesítéshez, mindkét vállalatnak szüksége van az amerikai mezőgazdasági minisztérium engedélyére.

Az FDA levele „lehetővé teszi, hogy hamarosan a Good Meat éttermekbe szállítsa és kiskereskedelmi forgalomba hozz a termékeit az Egyesült Államokban” – közölte a Good Meat az FDA értesítése után kiadott közleményében. A vállalat megjegyezte, hogy most az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumával dolgoznak együtt a szükséges jóváhagyások megszerzése érdekében.

A Good Meat úgy hirdeti termékét, mint vágás nélküli húst. A támogatók azt remélik, hogy a tenyésztett hús segíthet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, mivel csökkenti az üvegházhatású gázokat kibocsátó hagyományos állattenyésztés szükségességét. A tenyésztett vagy laboratóriumban „termesztett húst” egy üstben készítik a sörfőzéshez hasonlóan.

A Good Meat, amely az Eat Just növényi alapú tojást gyártó cég tulajdonában van, közölte, hogy miután az USDA jóváhagyja a termékét, José Andrés séf és a Good Meat igazgatósági tagja elkezdi felszolgálni a termesztett húst egy washingtoni étteremben.

Egyelőre nincs pontos ütemterv arra vonatkozóan, hogy a Good Meat vagy az Upside Foods mikor kapja meg az USDA jóváhagyását. Nemzetközi szinten azonban a dolgok gyorsan haladnak. A Good Meat sejtalapú csirkéjét 2020-ban engedélyezték Szingapúrban, és azóta már az ország éttermeiben is megvásárolható.

„Már több mint két éve árulunk vágás nélküli csirkét Szingapúrban, és elég király lenne hogyha ezt itthon, az Egyesült Államokban is megvalósíthatnánk” – mondta Josh Tetrick, a Good Meat és az Eat Just vezérigazgatója.

NAGYVILÁG

Címkék:

alternative meat, laboratory, united states of america