Ezúttal sem maradt el a rendbontás a tüntetések alatt – videók

A bal-és jobboldal egyaránt támogatja a tüntetőket, a fővárosban könnygázzal kellett megfékezni a dühös tiltakozókat, Lyonban zászlóégetés volt.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 31. 21:02

Két héttel a történelmi jelentőségű tüntetés után újra megmozdult egész Franciaország a tervezett nyugdíjreform miatt, a fővárosban és több nagyvárosban is az utcára vonultak az emberek, hogy tiltakozzanak.

A belügyminisztérium nagy erőkkel készült az eseményre, országszerte több mint tízezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak, ebből négyezret Párizsban.

Akárcsak január 19-én, ezúttal is az utcára vonulókkal tartott a francia baloldal, a Nupes nevű koalíció vezetője. Jean-Luc Mélenchon a második legnagyobb francia városban, Marseille-ben tiltakozott a reform ellen.

A baloldali politikus azt írta a megmozdulásról a Twitteren, hogy történelmi méretű mozgósításról van szó, Mélenchon becslései szerint közel 3 millióan vonultak az utcára.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés párt parlamenti frakcióvezetője, Marine Le Pen is ellenzi a nyugdíjreformot és támogatja a tiltakozókat, de nem az utcán teszi mindezt, hanem a parlamentben lép fel a haszontalan és brutális reformmal szemben.

Amint az várható volt, a feszültséget szinte tapintani lehetett. Párizsban már délután volt összetűzés a tiltakozók és a rendőrök között, szokás szerint előkerült a könnygáz.

A párizsi menet végállomásán, az Invalidusok Háza előtti Place Vauban nevű téren pirotechnikai eszközökkel lőtték a tüntetők a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak.

A Le Figaro úgy tudja, hogy a fővárosban 23 személyt vett őrizetbe a rendőrség, elsősorban olyan szélsőséges egyénekről van szó, akik rátámadtak a hatóság embereire.

Ám nem csak Párizsban volt incidens, Lyonban a Bellecour téren több tüntető felmászott a turisztikai iroda épületének tetejére és elégetett egy nemzeti lobogót, majd egy uniós zászlót.

A Le Figaro számolt be róla, hogy a január 31-i megmozdulás valóban nagyobb volt a két héttel ezelőtti tüntetésnél.

A történtekkel kapcsolatban interjút adott Gabriel Attal költségvetési miniszter, aki a TF1 műsorában leszögezte, hogy teljes mértékben tiszteli a tüntetőket, de a kormánynak nem áll szándékában módosítani a tervén.

A szakszervezetek további megmozdulásokat jelentettek be.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

demonstration, france, paris, pension reform, tensions