Folyamatosan káoszt okoznak a radikális klímatüntetők

Folyamatosan káoszt okoznak a radikális klímatüntetők

Találjatok más megoldást a problémáitokra ahelyett, hogy mindenki más életét megkeserítitek – így fogalmazott egy férfi radikális klímatüntetők egy újabb megmozdulására reagálva a napokban Londonban. A Just Stop Oil nevű, fosszilis energiahordozók ellen küzdő csoport az elmúlt hónapokban szélsőséges megmozdulásairól vált hírhedtté. Arról azonban kevesen tudnak, hogy kik állnak a csoport mögött.

NAGYVILÁG 2023. MÁJUS 4. 14:59

Több helyen megbénította a brit főváros közlekedését hétfőn a Just Stop Oil nevű csoport, amikor több helyszínen is felvonultak, hogy a fosszilis energiahordozók használata ellen tiltakozzanak, az Extinction Rebellion (XR) nevű szélsőséges klímavédő szervezet aktivistáival karöltve.

Az XR több mint kilencven aktivistája négy különböző helyszínen vonult végig London központjában, miközben a csoport azzal fenyegetőzött, hogy a nyár folyamán leállítja a fővárost, írja a Daily Mail brit lap.

Az újabb akció, amellyel rengeteg ember közlekedését akadályozták komoly ellenérzést váltott ki azokból, akik éppen munkába igyekeztek. A Daily Mail szerint egy dühös férfi úgy fogalmazott:

„Hogyan fogjuk etetni a családunkat, ha ti itt álltok, miközben én nem keresek pénzt?

Van más megoldásotok a probléma megoldására azon kívül, hogy mindenki más életét megkeserítitek?”.

Az Extinction Rebellion és a Just Stop Oil csoportok az elmúlt hónapokban szélsőséges akcióikkal váltak hírhedté szerte Európában.

Emlékezetes, a csoport aktivistái tavaly paradicsomlével öntötték le Vincent van Gogh 76 millió fontot érő festményét a londoni Nemzeti Galériában, majd a kezüket a falhoz ragasztották.

De Monet egy festményét sem kímélték: krumplipürét öntöttek rá Németországban, majd a kezüket szintén a falhoz ragasztva arról kezdtek beszélni, hogy az emberiség egy klímakatasztrófa közepén van.

Nem rég pedig a snooker világbajnokságot akasztották meg.

A legtöbb ember életét érintő akcióik azonban kétségtelenül azokat voltak, amikor utakat barikádoztak el, hatalmas forgalmi dugókat okozva.

Egy másik klímavédő csoport, a Letzte Generation egyik tiltakozása tragédiába is fulladt. Novemberben agyhalottnak nyilvánítottak egy kerékpárost, aki Berlinben egy betonkeverővel ütközött. Sérüléseit enyhíteni lehetett volna, ha a mentőautókat nem akadályozzák az utat elzáró klímaaktivisták. A berlini tűzoltóság szóvivője megerősítette, hogy az A100-as autópályát elzáró klímatüntetők miatt érkeztek késve a mentőautók a baleset helyszínére.

A baleset idején néhány kilométerrel arrébb tüntettek a Letzte Generation klímavédő csoport aktivistái, akiknek az akciója miatt korlátozni kellett a forgalmat az A100-as úton, emiatt pedig dugók alakultak ki.

Miután a hatóságok azt közölték, hogy a balesetet szenvedő nőnél beállt az agyhalál, a Letzte Generation közleményt adott ki, amiben elhárítják a felelősséget, és gyűlöletbeszéddel vádolják azokat, akik szerint ők tehetnek arról, hogy a mentő nem érkezett meg idejében a helyszínre. Azt is közölték, hogy folytatják akcióikat.

Hipokriták? Olajmágnás öröksége, import gyümölcsök, benzines autók a háttérben

A Just Stop Oil finanszírozásának nagy része a Climate Emergency Fund-től (CEF) származik, ami egy 2019-ben létrehozott amerikai szervezet, amely az éghajlatvédelmi aktivizmus finanszírozására jött létre.

„Mi vagyunk a vezető intézményi finanszírozójuk” – mondta a CEF ügyvezető igazgatója, Margaret Klein Salamon a The Guardian brit lapnak.

Sok általunk támogatott csoport alkalmaz polgári engedetlenséget, köztük kockázatos akciókat is, mondta Salamon hozzátéve, hogy „a Just Stop Oil számomra a klímakampányok következő lépcsőfoka, a következő evolúciója, mivel úgy tűnik számomra, hogy valóban erőszakmentes hadseregként működnek, magas szintű fegyelemmel, tervezéssel és koordinációval.

Lenyűgözött, amit rendkívül csekély erőforrásokkal és nem túl sok aktivistával képesek voltak elérni.”

A CEF tavaly 1,7 millió dollár értékben nyújtott támogatást aktivistáknak 25 országban, köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban és Svájcban.

Salamon szerint a CEF úgy működik, mint egy kockázati tőkealap, és olyan kis csoportokat keres, amelyek óriási hasznot húzhatnak az 50 000-100 000 dolláros adományokból, amelyek a nagyobb környezetvédelmi jótékonysági szervezetek számára jelentéktelenek lennének.

Nagyon ambiciózus csoportokat és kampányokat keresünk, amelyek általában még elég újak, és amelyeknek terveik vannak arra, hogy hogyan növekedjenek és érjenek el magasabb célokat, mondta Salamon. Mint mondta, a közvetlen akciókat, amelyekben a résztvevők jogi- vagy fizikai veszélynek teszik ki magukat, a [klíma]válság sürgősségének kommunikálása érdekében előnyben részesítették.

Salamon hangsúlyozta, hogy a CEF nem finanszíroz semmilyen illegális tevékenységet. „Amit mi finanszírozunk, az a toborzás, képzés, szervező személyzet, alapszemélyzet, stb… és mi finanszírozzuk a legális tiltakozást és a zavargásokat” – mondta hozzátéve, hogy „az, hogy néhány ilyen csoport keményebb polgári engedetlenségbe kezd, az az ő választásuk. És úgy gondoljuk, hogy történelmi és társadalomtudományi szempontból ez nagyon jól támogatott, és dicsérjük bátorságukat, hogy ezt teszik.”

A CEF-nek szánt adományok főként tehetős magánszemélyektől és családi alapítványoktól származnak.

Az alapot Aileen Getty 500 000 dolláros adományával indították el, aki Jean Paul Getty olajmágnás unokája, akit petrolkémiai birodalma a világ egyik leggazdagabb emberévé tett, ami némi vitát vált ki a klímaaktivisták körében.

A fosszilis energiahordozókból származó előnyök egyébként nem mindig zavarják a klímaaktivistákat.

Dr. Larch Maxey a Just Stop Oil klímakutatója például decemberben a The Telegraph-nak elmondta, hogy néhány tagjuk még mindig autóval jár és benzint tankol – de elutasította azt a gondolatot, hogy ez képmutató lenne.

Az aktivisták vezetői szerint ugyanis ők a „fosszilis üzemanyag-gazdaság” „áldozatai”.

Az XR egyik brit vezetőjének viselkedése is felháborodást okozott, amikor azon kapták, hogy külföldről importált élelmiszereket vásárolt, majd dízelüzemű autójával elhajtott a bolttól éppen, az aktivisták négynapos, káoszt okozó tüntetései előtt áprilisban.

Gail Bradbrookot egy nő szúrta ki, amint Chiléből, Vietnamból, Spanyolországból, Ciprusról és Olaszországból több ezer légi mérföldet utazott élelmiszert vásárolt, majd az élelmiszereket egy dízelüzemű autóba pakolta, amelyről egyébként korábban azt állította, hogy azért van rá szüksége, mert az elektromos autók túl drágák, és a fiát sportmeccsekre kell vinnie.

„A fél világot átrepülő gyümölcsöt vásárolni nem újrahasznosítható csomagolásban, majd dízelautóval hazavezetni – micsoda óriási képmutatás”

– fogalmazott a The Sun brit lapnak a nő, aki látta Bradbrookot.

NAGYVILÁG

Címkék:

climate activists, demonstration, europe