Franciaországban és Londonban is lázban égnek a ramadán miatt – videó

Franciaországban és Londonban is lázban égnek a ramadán miatt – videó

A francia nagyáruházak egytől egyig különféle promóciókkal készülnek a muszlim ünnepre, a brit főváros pedig olyan fényárban úszik, amilyen csak karácsonykor van.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 21. 08:03

Rendkívül nagy igyekezettel készülnek a francia nagyáruházak a legnagyobb muszlim ünnepre, a ramadánra, derül ki abból a felmérésből, amelyet a franciaországi muszlim közösség fogyasztóinak védelmére összpontosító Al-Kanz blog készített. A 2006 óta működő, kifejezetten a halal ételekre fókuszáló blog készítői végigjárták a legnagyobb francia boltokat, hogy kiderítsék, melyikben hogyan készülnek a muszlimok legfontosabb ünnepére, amely idén március 22-én szerdán kezdődik.

Az Al-Kanz kifejezetten jó értékelést adott a Carrefour-nak, kiemelve, hogy a lánc már több mint tíz éve kiemelten odafigyel a muszlim vallású vásárlóira, idén speciális ramadán témájú katalógussal készültek, a kínálatban szereplő, alacsony árú halal termékeket március 9. és április 3. között vásárolhatják meg a vevők a Carrefour franciaországi üzleteiben.

Az üzlet még egy promóciós videóval is készült az ünnepre, fiatal dolgozói mutatják be a kínálatban szereplő halal ételek és italok nagy választékát.

Az Európa több országában is jelen lévő Auchan sokáig kitartott azon álláspontja, mellett, hogy nem folytatott semmiféle kereskedelmi kampányt a ramadán idején, ám végül ők is beálltak a sorba és üzleteiket a „Joyeux Ramadan” („boldog ramadánt” feliratokkal díszítették fel. Az Auchan boltjaiban a ramadán alkalmából kedvező áron kínálják a muszlimok kedvelt csemegéjét, a Tunéziából származó datolyát.

A Casino üzletcsoporthoz tartozó áruházak rendkívül csábító árengedménnyel várják a muszlim vásárlókat, a ramadánra való tekintettel minden második terméket jelentős, 68 százalékos kedvezménnyel lehet náluk beszerezni.

A Metro a muszlim ünnep teljes idejére, március 22-től április 21-ig, tehát kerek egy hónapon keresztül speciális ramadán kínálattal kedveskedik vásárlóinak.

Az összes francia nagyáruház közül kiemelkedik azonban az E.Leclerc, amely a többiekkel ellentétben nem egy vagy két ramadán témájú katalógussal rukkolt elő a muszlim ünnepre, a blog szerzői nem kevesebb, mint tizenegy különböző promóciós kiadványról számoltak be. Az áruházlánc touloni katalógusának készítői olyan nagy becsben tartják a muszlim ünnepet, hogy a borítóra nagy betűkkel, arabul írták a „ramadan mubarak” szöveget, ami azt jelenti: áldott ramadánt!

Ám nem csak Franciaországban készülnek gőzerővel a ramadánra, a briteknél is igen nagy a felhajtás. London ikonikusnak mondható központját most először díszítették fel a muszlimok legnagyobb ünnepe alkalmából.

A brit főváros két legforgalmasabb terét, a Piccadilly Circus-t és a Leicester Square-t összekötő Coventry Streetet, a „Happy Ramadan”, azaz Boldog Ramadánt felirattal, valamint félholdat és csillagokat ábrázoló fényekkel és hagyományos lámpásokkal, úgynevezett fanoszokkal világították meg. Ilyen díszítéseket gyakran használják a böjti hónap alkalmából a Közel-Keleten az utcák díszítésére, különösen Egyiptomban, ahonnan a szokás ered.

Szintén feldíszítették a népszerű bevásárló- és turistacélpontként ismert West End-et. Ezen a környéken a ramadán idején nem ritka, hogy a böjti hónap alatt megugrik a gazdag öbölmenti turisták száma, amit a brit média a karácsonyi roham analógiájára ramadáni rohamnak nevez.

Londonban arra hivatkozva díszítették fel a közterületeket, hogy itt a legmagasabb a muszlimok koncentrációja Nagy-Britanniában, ugyanis a brit főváros lakóinak 15 százaléka vallja magát muszlimnak. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az iszlám vallás követői még így is kisebbségben vannak a város lakosságának 46 százalékát kitevő keresztényekhez képest.

A többek által is történelmi jelentőségűnek bélyegzett díszítések néhány nappal azután jelentek meg az országban, hogy a Royal Mint, az Egyesült Királyság legrégebbi vállalata és hivatalos érmekészítője bejelentette, hogy kibocsát egy exkluzív tervezésű 20 grammos aranyérmét, amely az iszlám vallás legfontosabb szent helyén, Mekkában található Kába-követ ábrázolja.

NAGYVILÁG

Címkék:

france, Great Britain, lights, lonod, promotions, ramadan, shops