Franciaországban tavaly négypercenként lopták az autókat

Franciaországban tavaly négypercenként lopták az autókat

2022-ben 9 százalékkal megnőtt a járműlopások száma, a főváros környékén történt a legtöbb eset. A tolvajok főként a városi terepjárókat és a hibrid járműveket részesítették előnyben.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 17. 16:46

Megdöbbentő számadatokat publikált a francia Coyote vezetést segítő alkalmazás. A Coyote Secure nevű lopásgátló eszköz a belügyminisztérium adataira hivatkozva azt írja, hogy 2022-ben 133 800 járműlopás történt Franciaországban, ami azt jelenti, hogy négypercenként eltulajdonítottak egy autót.

A jelentésből az is kiderül, hogy a tavalyi évre vonatkozó adatok 9 százalékkal megugrottak az előző évhez képest, a franciaországi autólopások száma tehát jelentősen megnőtt.

Az eltulajdonított járművek túlnyomó része, 70 százaléka magántulajdonban van, a többi pedig főként kétkerekű, haszongépjármű és céges autó. A jelentés arra is rámutat, hogy Franciaországban a második negyedévben felgyorsult a járműlopásra specializálódott szervezett hálózatok tevékenysége. Az első csúcsot júniusban regisztrálták, ezt követte szeptemberben egy újabb autólopási hullám, majd az utolsó negyedévben stabilizálódott a helyzet.

A Coyote felhívja rá a figyelmet, hogy vannak olyan térségek, amelyeket előnyben részesítenek az autótolvajok, a főváros környéki Île-de-France régió áll az élen, itt 2022-ben 1000-ből 5,9 járművet loptak el. A második helyen az ország déli részén lévő Provence-Alpes-Côte d’Azur régió áll 4,2 autóval, a harmadik pedig a délkeleten lévő Auvergne-Rhône-Alpes régió végzett 2,9 járművel.

 

A Coyote által közölt adatok szerint a tavalyi évben Provence-Alpes-Côte-d’Azur régióban 12, Auvergne-Rhône-Alpes-ban 11, a Párizs környéki Ile-de-France régióban pedig 4 százalékkal emelkedett az autólopások száma, hozzátéve, hogy ez a három régió teszi ki a Franciaországban tavaly regisztrált járműlopások 52 százalékát.

A jelentésből az is kiderül, hogy azokban a térségekben is jelentősen megnőtt a lopások száma, ahol eddig nem volt jellemző az autólopás, 2022-ben Bretagne-ban 29, Val de Loire-ban 21, Bourgogne-Franche-Comté-ban pedig 14 százalékkal több járművet tulajdonítottak el.

A tolvajoknak persze vannak kedvelt típusai is, a legnépszerűbbek az SUV modellek, az esetek 67 százalékában városi terepjárókat loptak el, mivel ezek az autók nagyon népszerűek és könnyű őket eladni vagy külföldre vinni. Az SUV modellek esetében a lopási arány 1000 autóból 3,2, ami stabil számadat 2021-hez képest. Egyre népszerűbbek továbbá a hibrid járművek, 2022-ben itt volt a legjelentősebb növekedés, ezeknek a modelleknek a lopási kockázata 2022-ben több mint 40 százalékkal nőtt, elérve a 3,3-et ezer autóból.

A Coyote felhívja rá a figyelmet, hogy 2022-ben 10 ellopott járműből közel 9-et elektronikus technológia segítségével vittek el, az autót gyakorlatilag feltörik egy számítógépnek köszönhetően. Ez a művelet kevesebb mint két percbe telik és nem okoz kárt vagy külsérelmi nyomot az autóban.

NAGYVILÁG

Címkék:

car thefts, coyote, france, ile de france, increase in cases