Jogsértésekre szólította fel a klímaaktivistákat Greta Thunberg

Egy interjúban az ifjú aktivista arra bíztatta a társait, hogy a törvényes kereteken kívül eső módszereket is használják fel a tiltakozásaik, és a figyelemfelkeltő akcióik során.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 20. 13:52

Az ABC „The View” című műsorában Greta Thunberg svéd éghajlatvédelmi aktivista arra buzdította a társait, hogy lépjenek túl a „legális módszereken”, hogy elérjék a céljaikat.

A műsor február 17-én vetített epizódjának vendégeként megjelenő Thunberg a következővel érvelt: ha azok az emberek, akik a történelem során nagy lépéseket tettek a társadalmi igazságosság és a polgárjogok terén, csak a jogi csatornák használatához ragaszkodtak volna, „nem tartanánk ott, ahol ma tartunk”. Az aktivista amellett érvelt, hogy az éghajlatváltozás elleni valódi fellépés csak ilyen radikális intézkedésekkel valósulhat meg.

A társműsorvezető Sunny Hostin azzal ösztönözte Thunberget, hogy felidézte, nemrégiben letartóztatták, amikor egy német szénbányánál tiltakozott. A német rendőrség januárban őrizetbe vette a 20 éves lányt, mert nem volt hajlandó elhagyni a németországi Lützerath kisvárosát, amelyet a bánya bővítése érdekében le akartak rombolni.

Az esettel kapcsolatban Hostin feltette a kérdést: „Ez volt-e az első alkalom, hogy így letartóztattak? És tekintve, hogy milyen szenvedélyes vagy, feltételezhető, hogy nem ez lesz az utolsó?”.

Thunberg elismerte, hogy valószínűleg újra meg fog történni. Az aktivista hozzátette, hogy valószínűleg egyre több és több ember fogja ugyanazt csinálni.

Thunberg rámutatott azokra a történelmi mozgalmakra, amelyek társadalmi változásokat hoztak, és arra buzdította a modern aktivistákat, hogy tekintsenek rájuk útmutatóként. Ezután hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás okozta válság ugyanolyan egzisztenciális fenyegetés, mint a rasszizmus vagy más emberi jogi kérdések, amelyek ilyen típusú válaszlépéseket indokolnak.

Azonban az elmúlt időszak tapasztalataiból úgy tűnik, hogy a klímaaktivistáknak nem volt szüksége Thunberg felszólítására, ugyanis az elmúlt időszakban rendszeresen jog-és törvényellenes cselekedeteket követtek el, például felbecsülhetetlen értékű festmények leöntésével a múzeumokban.

2022 októberében a Just Stop Oil aktivistái paradicsomlevest öntöttek Vincent van Gogh Napraforgók című festményére a londoni Nemzeti Galériában. A festményt megrongáló aktivisták ezek után a képtár falához ragasztották a kezüket, és üvöltözni kezdtek. A kiérkező rendőrök végül letartóztatták az erőszakos aktivistákat.

Egy hónappal a festmény leöntése előtt pedig szintén Londonban kellett nyolc embert letartóztatni, miután klímaaktivisták odaragasztották magukat a házelnöki székhez az alsóház nagytermében. A tüntetők felolvastak egy beszédet, amelyben polgári gyűlést követeltek az éghajlati kérdésekről, miközben a társaik a parlamenten kívül tüntettek. Nuala Lam, az Extinction Rebellion szóvivője a BBC Newsnak elmondta, hogy körülbelül 50 ember vett részt a Westminster-palota és annak környékén tartott akcióban.

NAGYVILÁG

Címkék:

climate activists, greta thunberg, protesters