Két évvel a földrengés után is konténerekben laknak az emberek

Télre megoldódhat annak a csaknem négyezer embernek a lakhatása, akik a 2020-as petrinjai földrengést követően vesztették el otthonukat – ígéri a horvát építésügyi miniszter. Az érintettek azonban egyre elkeseredettebbek. Mint mondják, már két éve konténerházakban élnek, ami a mentális és fizikai egészségüket is egyre jobban megviseli.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 16. 11:41

Több ezer épület vált lakhatatlanná

2020. december 29-én rázta meg erős földrengés a horvátországi Petrinja, Glina és Sisak vidékét. A 6,2-es erősségű rengés következtében hét ember meghalt, 28 megsebesült. A későbbi kárfelmérések során összesen több mint 41 ezer kárbejelentés érkezett a hivatalos szervekhez. A felmért épületek közül mintegy ötezret életveszélyesnek minősítettek, és bontásra ítéltek, nyolcezer esetben pedig komoly javítási munkálatokat láttak elő. 26 ezer épület esetében kisebb javítások voltak csak szükségesek. A lakóházak mellett tizenegy iskola és szinte az összes templom is megsérült, öt templom összedőlt. A teljes anyagi kárt 5,6 milliárd euróra becsülik.

Élet a konténervárosban

Akik nem tudtak hova menni, ideiglenesen konténerházakba költöztek. Valóságos település jött létre ezekből a kis területű, szerényen berendezett épületekből. A 2 419 konténerben 3 945 embert szállásoltak el. Az itt élők néhány négyzetméteren kénytelenek meghúzni magukat. Vaságy, szekrény, polc – a terepi riportok tanúsága szerint ennél több nem is fér be szobákba. Az egyik férfi például azt nyilatkozta, az ágyak olyan keskenyek, hogy alig fér el rajtuk. Persze két évvel ezelőtt, amikor beköltöztek, még nem igen panaszkodtak. Örültek, hogy van hol meghúzniuk magukat, és hogy a konténerházak az esetleges újbóli rengések alkalmával is biztonságos menedéket jelentenek.

Az idő azonban elmúlt. Az ideiglenesnek tekintett konténerházak mára két éve lakhelyül szolgálnak. Mintegy négyezer ember él így, arra várva, hogy egyszer újjáépül korábbi lakásuk, vagy másikat kapnak helyette. A körülmények azonban nem megfelelőek. Egy asszony a Szabad Európa Rádiónak azt mondta, az egészsége is ráment már erre.

„Nagyon megbetegedtünk. Ez a hely nem alkalmas hosszú távú tartózkodásra.”

A helyzet súlyosságára tavaly decemberben hívta fel a közvélemény figyelmét egy konténerházban élő édesanya, aki két hónapos babáját veszítette el. Hogy a rossz körülményeknek közük lenne a kicsi halálához, nem bizonyosodott be, az elkeseredett édesanya azonban az őt kérdező N1 televízió riporterének azt mondta, esős időben mindenük átázik, befűteni pedig szinte lehetetlen a bádogdobozt.

„A másik gyerekünk is gyakran beteg, lázas” – panaszolta az édesanya.

Miniszteri ígéretet kaptak

Az elkeseredett konténerlakókat néhány napja Branko Bacic építésügyi miniszter látogatta meg. A tárcavezető azt ígérte, a következő telet már nem kell itt tölteniük, de talán már korábban is elköltözhetnek.

„Önök, akik többlakásos tömbházakban éltek korábban, elsőbbséget élveznek, ha az új épületekbe való beköltözésre kerül sor.” – nyugtatta az érintetteket a miniszter. Bacic azonban már a harmadik tárcavezető a földrengés óta, így a helyiek nem nagyon hisznek az ígéreteknek.

Az újjáépítési munkálatok eközben valóban zajlanak a terepen. Glinaban például három darab, egyenként 19 lakásos tömb épül, ami 57 családnak jelent majd új otthont. Ezek várhatóan szintén elkészülnek még a tél beállta előtt. A hivatalos adatok szerint egyébként március 8-ig nagyjából ötezer épület esett át kisebb-nagyobb felújításon, 539 háznál jelenleg is folyik a munka. 11 új házat építettek fel, 95 családi ház és 17 lakóépület még készül.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bacic, croatia, earthquake, glina, petrinja