Lázonganak az írek a migrációs nyomás miatt

Írországban a migránsok folyamatos beáramlása elleni tiltakozások a tüntetések eszkalációjával fenyegetnek. Sok ír ember helyzete bizonytalan.

NAGYVILÁG POLITIKA 2024. JANUÁR 29. 12:53

Néhány héttel azután, hogy egy migráns iskolásokat késelt meg Dublinban, ami erőszakos tüntetésekhez vezetett az ír kormány liberális migrációs politikája ellen, a bevándorlás még mindig nagy feszültségben tartja az Ír Köztársaságot. Decemberben például a nyugat-írországi Galway megyében található Rosscahillben egy üres szállodát gyújtottak fel nem sokkal azelőtt, hogy csaknem száz menedékkérőt akartak ott elhelyezni. A feszültség most a közép-írországi Roscrea kisvárosban is fellángolt.

Amikor nemrég bejelentették, hogy az egyetlen helyi szálloda, a Racket Hall Hotel tulajdonosai tizenkét hónapos szerződést kötöttek arról, hogy a 40 szobás négycsillagos létesítményt menedékkérők elhelyezésére használják, hatalmas tiltakozások törtek ki. A tervek szerint 160 ágyat foglaltak volna a migránsoknak.

A terv bejelentése után néhány órával több száz tüntető gyűlt össze, hogy blokád alá vegyék a hotelt. A több napig tartó tüntetés miatt eddig csak 17 migránst engedtek be egy rendőrségi folyosón keresztül.

Otthon vannak olyan gyerekeink, akik félnek kimenni az utcára vagy a barátaikkal kimenni éjszaka, mert ezek az emberek megfélemlítik őket

– panaszkodott az egyik szülő, akit a Junge Freiheit német hírlap idézett.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

ireland, migrants, protest