Megbüntetnék a fával fűtő lakosokat

Pénzbüntetést kaphatnak azokat a polgárok, akik fatüzelésű kályhákkal melegítik fel az otthonaikat az Egyesült Királyságban. Az egekbe szökő energiaárak miatt megugrott a kereslet a fatüzelésű kályhák iránt, és többen fordultak újra a kandalló felé, azonban ezekre szigorú környezetvédelmi szabályok vonatkoznak.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 4. 12:59

Az energiaválság és a rekord magas energiaárak közepette az egekbe szökött a fatüzelésű kályhák használata Nagy-Britanniában. Ezen környezetszennyező fűtési módszer terjedését most úgy kívánja megállítani a kormány, hogy bizonyos területeken megtiltják a fatüzelésű kályhák használatát, és büntetést szabnak ki azokra, akik megszegik a rendelkezést.

A brit kormány most arra utasította a helyi hatóságokat, hogy a 2021-es környezetvédelmi törvény értelmében 175 és 300 font közötti helyszíni bírságokat szabjanak ki azokra, akik olyan fatüzelésű kályhákat használnak, amelyek nem felelnek meg a légszennyezésre vonatkozó állami előírásoknak. A helyi tanácsokat arról is tájékoztatták, hogy azok esetében, akik folyamatosan megszegik a szabályokat, büntetőeljárást is kezdeményezhetnek, ami bűnügyi nyilvántartásban való feljegyzést és 5000 fontos bírságot vonhat maga után, valamint további 2500 fontot minden további nap után, amikor fával fűtik otthonukat.

Az elmúlt hat évben egyébként az angliai tanácsok mindössze 17 bírságot szabtak ki a fával való fűtés miatt, pedig több mint 18 000 panasz érkezett a polgárok részéről.

Thérèse Coffey környezetvédelmi miniszter, aki a szigorítás élére állt, azt állította, hogy a kormány oktató jellegű megközelítést szeretne alkalmazni a régebbi kályhákkal és a nedves fa égetésével kapcsolatos kérdésekben. „Azt akarjuk, hogy az emberek helyesen cselekedjenek” – mondta a politikus.

A ClientEarth üdvözölte a lépést, a zöld jótékonysági kampánycsoport azonban felszólította a kormányt, hogy menjen tovább, és teljes mértékben tiltsa be a fa égetését.

„A fatüzelésből származó szennyezés egyes területeken a finom részecskeszennyezés egyik legnagyobb forrása, ami komoly veszélyt jelent az emberek egészségére” – mondta Andrea Lea szóvivő.

Frank Kelly, az Imperial College London professzora azonban megkérdőjelezte, hogy a helyi tanácsok rendelkeznek-e a szükséges erőforrásokkal ahhoz, hogy a fatüzelésű kályhákat használó otthonokat ellenőrizni tudják.

„Ha valaki bejelenti, hogy elsétált egy ingatlan mellett, és füstöt lát a kéményből kiszállni, miközben nem kellene, akkor nagyon-nagyon valószínűtlen, hogy egy végrehajtó tisztviselő megjelenik az ajtóban, és tesz valamit. A helyi tanács feladata, hogy érvényt szerezzen ezeknek a szabályoknak, de nekik nincs elég emberük ehhez” – mondta a professzor.

Emellett kétségek merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy a fatüzelésű kályhák fokozatos betiltása valóban hatékony lenne-e a légszennyezés visszaszorításában, ahogy azt a kormány állítja, mivel a Környezetvédelmi-, Élelmiszerügyi- és Vidékügyi Minisztérium (Defra) jelentése szerint a fatüzelésű kályhák sokkal kevesebb PM2,5 finomrészecskét bocsájtanak ki, mint amit korábban a hatóságok megállapítottak. Kiderült, hogy az összes kibocsátás 38 százaléka helyett, mindössze 17 százalékáért felelnek ezek az eszközök.

Az elmúlt egy évben egyébként 65,4 százalékkal drágult a villamos energia és 128,9 százalékkal a földgáz ára Nagy-Britanniában.

NAGYVILÁG

Címkék:

energy crisis, energy prices, Great Britain, wood