Megfenyegette a szakszervezet a francia nyugdíjreformot támogató politikusokat – videó

A szakszervezet kilátásba helyezte, hogy lekapcsolja az áramot azoknál a képviselőknél, akik támogatják a kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreformot.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 18. 13:35

Napokkal a meghirdetett országos sztrájk és tüntetés előtt óriási a feszültség a franciáknál, a lapok már most „fekete csütörtökként” emlegetik január 19-ét, mivel várhatóan az egész országot megbénítja majd a munkabeszüntetés. Az energiaszektorban dolgozókat tömörítő FNME-CGT szakszervezet ráadásul rendkívül meglepő dolgot tett: nyíltan megfenyegették ugyanis azokat a politikusokat, akik támogatják a kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreformot. A szakszervezet ígérete szerint gondjuk lesz a szóban forgó képviselőkre, mégpedig olyan módon, hogy célzott áramszünetet generálnak náluk. A szakszervezet szövetségi titkára, Fabrice Coudour egy interjúban arról beszélt a BFMTV-nek, hogy nem kizárt, hogy áramkimaradások lesznek a minisztériumokban a nyugdíjreform elleni sztrájk idején.

Fabrice Coudour azzal indokolta a szakszervezet tervezett akcióját, hogy rendkívül erős az őket ért támadás, ezért a válasz is nagyon kemény lesz. Hozzátette, sokakat várnak a megmozdulásra és remélik, hogy a kormány és a parlamenti képviselők meghallgatják őket.

A szakszervezet illetékesei kiemelték, hogy figyelni fognak rá, hogy ne okozzanak járulékos károkat, mert nem az a céljuk, hogy bosszúságot okozzanak a fogyasztóknak.

A szakszervezet szavaira reagált a Republikánus párt elnöke, Éric Ciotti, aki egy demokratikus országban elfogadhatatlannak tartja az elhangzott fenyegetést.

 

Aurore Bergé kormánypárti politikus is nyilatkozott a témával kapcsolatban, aki szintén elítélte a fenyegetést. Elmondása alapján nem fogja hagyni, hogy megfenyegessék és megfélemlítsék a képviselőket.

A Le Figaro számolt be róla, hogy a francia baloldal nem nyilatkozott a szakszervezeti fenyegetéssel kapcsolatban, mivel a Nupes nevű koalíció tagjai ellenzik a nyugdíjreformot és a terv szerint a szakszervezetek oldalán fognak felvonulni január 19-én.

Előzetes becslések alapján tízezrek vonulnak az utcára Franciaország-szerte, hogy a nyugdíjreform ellen tüntessenek – miközben Emmanuel Macron elnök külföldi látogatásra indul – Gérald Darmanin belügyminiszter rendkívüli mozgósítással készül az eseményre, az Rtl-nek adott interjújában elárulta, hogy országszerte 10 000 rendőrt vezényelnek ki az utcára, ebből 3500-an a fővárosban biztosítják majd, hogy a tüntetésben részt vevők számára biztosítsák a megfelelő körülményeket.

Az FNME-CGT szakszervezet már egy héttel az országos megmozdulás előtt felhívta rá az államfő és a miniszterelnök figyelmét, hogy addig tart a mozgósítás, amíg vissza nem vonja a kormány a nyugdíjreformról szóló tervezetet.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

black out, france, strike, syndicate, threat