Megzavarhatják a radarokat és veszélyesek lehetnek a nemzetbiztonságra a szélerőművek

Szakértők egy csoportja szerint veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, és megzavarhatják a radarokat az Atlanti-óceánra tervezett óriás szélturbinák.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 20. 10:44

A szélerőmű-park kapcsán meghallgatást tartottak a New Jersey állambeli Wildwoodban, ahol környezetvédők, halászati ipari szakértők és az Energiaügyi Minisztériumban munkatapasztalattal rendelkező védnökök vettek részt. Többen aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a szélerőműparkok számára kijelölt tengeri területek nyilvánvalóan a Pentagon és a NASA műveleteinek útjában állnak. Az egyik szakértő megemlítette, hogy a szélerőműparkok esetleges interferenciája a hajóradarokkal károsíthatja az amerikai parti őrség tevékenységét, beleértve a mentőakciókat is. További aggodalomra adott okot az a lehetőség, hogy a teherhajók, különösen az olajat vagy vegyi anyagokat szállító hajók nem tudnak a tengeren navigálni, és összeütköznek környezeti katasztrófát okozva.

„A NASA azt mondta, hogy ezek a területek zavarják a Wallops Islandről induló összes küldetésüket; a haditengerészet azt mondta, hogy nincs olyan része a kérdéses területnek, amelyen ne zavarná a Védelmi Minisztérium (DOD) küldetéseit, és az Óceáni Energiagazdálkodási Hivatal tevékenységét (BOEM) egy esetleges szélturbina park” – mondta Meghan Lapp, a Rhode Island-i Seafreeze kereskedelmi halászati vállalat halászati összekötője a törvényhozók testületének.

Lapp elmesélte, hogy 2018-ban megpróbálta megvitatni a potenciális radarzavarás kérdését az amerikai parti őrséggel, és azt tapasztalta, hogy az ottani tisztviselők egyáltalán nem tudnak a kérdésről. „A parti őrség munkatársai azt mondták nekünk, hogy ‘nem tudjuk, mit mondjunk önöknek, szó szerint most hallunk erről először'” – jelentette ki Lapp

A meghallgatáson Jeff Van Drew képviselő elnökölt, és a rendezvényen még részt vett Chris Smith, Andy Harris és Scott Perry republikánus képviselők. Smith képviselő törvényt terjesztett be a Kongresszusban, hogy további tudományos kutatásokat követeljen a tengeri szélerőműparkok által az óceáni ökoszisztémákra gyakorolt lehetséges hatásokról.

Megnyitó beszédében Smith képviselő, aki a szélerőműpark-projektek engedélyezési eljárását a legjobb esetben is silánynak ítélte, kiemelte azokat a tanulmányokat, amelyek szerint a szélerőműparkok jelentősen ronthatják a radarok óceáni navigációra való használatát.

„A hajók navigációja, beleértve az amerikai haditengerészet hajóit és a kereskedelmi hajókat, veszélyeztetve lesz” – jegyezte meg Smith, idézve a Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémia tavaly közzétett tanulmányát, amely szerint az összes tengeri radart befolyásolhatja majd az óriás szélerőműpark, ugyanis a szélturbina-generátorok jelentős elektromágneses reflektivitással rendelkeznek.

Robert Stern, az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Környezetvédelmi Megfelelőségi Hivatalának korábbi igazgatója, aki jelenleg a Save LBI helyi partvédő csoportot vezeti, elmondta a törvényhozóknak, hogy a tervezett szélerőművek tanulmányozására tett kísérletei során felfedezte, hogy némelyikük átfedésben van a Védelmi Minisztérium tiltott zónájával.

Cindy Zipf, a Clean Ocean Action környezetvédelmi csoport ügyvezető igazgatója egy másik nemzetbiztonsági aggályt is felvetett a hajózással kapcsolatban. Azt, hogy egy veszélyes anyagokat szállító hajó, amelynek radarja meghibásodik, elsüllyedhet és hatalmas környezetvédelmi katasztrófát okozhat.

A tengeri szélenergia fejlesztése az utóbbi időben kiemelt politikai témává vált New Jersey államban, amely gazdaságilag nagymértékben függ a halászattól és a tengerparti turizmustól. A radikálisan progresszív Phil Murphy kormányzót azok után kezdtél el támadni, hogy agresszívan zöld utat adott a tengeri szélerőmű-projekteknek, miközben a helyiek szerint a szélerőművek közelében élők véleményét alig kérték ki. Murphy teljes mértékben támogatja Joe Biden elnök kormányát ebben a kérdésben, amely az éghajlatváltozást Amerikát fenyegető veszélyként kezeli.

A legnagyobb helyi felháborodást kiváltó projektek a dán Orsted vállalat által tervezett Ocean Wind I és II parkok, amelyek a dán Orsted cég fejlesztése és tulajdonában vannak. Van Drew képviselő azzal vádolta a vállalatot, hogy hazudik a nyilvánosságnak, és azt állította, hogy megkérte az Orsted képviselőit, hogy legalább a halászokkal és néhány más, a közösségben élő emberrel beszéljenek, akiknek problémáik vannak.

Maddy Urbish, az Orsted Ocean Wind projektjeinek kormányzati ügyekért felelős vezetője az ügyben nyilatkozatot adott ki, amelyben megvédte a vállalat átvilágítását. „2019 óta az Ocean Wind I projektünk teljes és alapos szövetségi felülvizsgálati eljáráson megy keresztül, amelyet a Nemzeti Környezetpolitikai Törvény ír elő, és amelyet az Óceánenergia-gazdálkodási Hivatal irányít” – állt a közleményben.

A szélerőműpark fejlesztése olyan nagy figyelmet keltett, hogy a csütörtöki meghallgatásra zsúfolásig – mintegy 400 főig – megtelt a Wildwoods Convention Center, és a helyszín a tűzvédelmi előírások betartása miatt kénytelen volt több száz érdeklődőt visszautasítani. Helyszíni beszámolók szerint egy ponton a központon kívüli tömeg azt skandálta: „Engedjetek be minket!”, bár a meghallgatást élőben közvetítették az interneten, és a kinti hangosbeszélőn is lehetett hallani.

NAGYVILÁG

Címkék:

enviromental friendly, united states of america, wind energy