Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a tengerparti nyaralóknak

A Spanyolországba, Görögországba vagy Portugáliába irányuló szervezett nyaralások idén nyáron mintegy 20-30 százalékkal drágábbak, mint 2019-ben, és a korábban meglehetősen olcsónak számító nyaralási célpontok, például Törökország, Tunézia vagy Egyiptom árai is jelentősen emelkedtek. Ezekbe az országokba akár 35 százalékkal is több pénzért utazhatnak a nyaralók, mint a koronavírus-járvány előtt.

NAGYVILÁG 2024. ÁPRILIS 25. 09:43

Nagyon drága lesz az idei nyaralás azoknak, akik valamelyik népszerű tengerparti városba tervezik az üdülést. A Holidaycheck utazási portál elemzése szerint

a Spanyolországba, Görögországba vagy Portugáliába irányuló szervezett nyaralások idén nyáron mintegy 20-30 százalékkal drágábbak, mint 2019-ben, és a korábban meglehetősen olcsónak számító nyaralási célpontok, például Törökország, Tunézia vagy Egyiptom árai is jelentősen emelkedtek. Ezekbe az országokba akár 35 százalékkal is több pénzért utazhatnak a nyaralók, mint a koronavírus-járvány előtt.

A megemelkedett áraknak sokféle oka van. Törökországban például magas az infláció, Egyiptomban pedig egy új törvény miatt kell sokkal mélyebben a zsebükbe nyúlniuk az üdülőknek. Az árakat azonban főleg a repülőjáratok mozgatják. Ha csak a repülőjegyek árait nézzük, mindenütt kétszámjegyű emelkedés tapasztalható.

Görögországba vagy Horvátországba a nyári időszakban 16 százalékkal drágábbak a repülőjegyek idén, mint 2023-ban. A spanyolországi járatok – akár a szárazföldre, akár a szigetekre – mintegy 25 százalékkal drágultak, és különösen nagy mértékben emelkednek a korábban olcsónak számító Bulgária, Törökország és Egyiptom repülőjegyei is. Ezek akár 28 százalékkal is drágábbak.

A klasszikus hosszú távú úti célok, mint a Dominikai Köztársaság vagy Thaiföld is különösen drágák lesznek idén nyáron. Ezeken a helyeken 2023-ban a világjárvány miatt még alacsony volt a kereslet, és az árak mérsékeltek voltak, de idén az sem lesz ritka, hogy 50 százalékkal drágul egy-egy nyaralás.

Az áremelés kapcsán a légitársaságok a magasabb személyzeti költségekre és azokra a kiadásokra hivatkoznak, amelyeket a klímavédelmi törvények miatt kell pluszban kifizetniük. Szakemberek azonban cáfolják ezt a magyarázatot, miután az árakat sokkal jobban meghatározza a kereslet-kínálat viszonya.

Ha például valaki Németországból nyáron Egyiptomba akar utazni, akkor sokkal többet kell ezért fizetnie, mintha New Yorkba menne, pedig utóbbi majdnem kétszer akkora távolságra van.

Akik idén olcsón szeretnének utazni, azoknak kifejezetten szokatlan úti célokat kell keresniük. Egy nyaralás a távoli Zanzibárban, Mexikóban vagy Kubában jelenleg olcsóbb lehet, mint a klasszikus mediterrán régiókban – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

NAGYVILÁG

Címkék:

summer, travel