Micsoda demokrácia: a gigatüntetés előtt eligazítást tartott a médiának az elnök – videó

Micsoda demokrácia: a gigatüntetés előtt eligazítást tartott a médiának az elnök – videó

Emmanuel Macron ebéddel egybekötött bizalmas megbeszélésen ismertette álláspontját a legbefolyásosabb fővárosi lapok szerkesztőségével, éppen az országos tüntetés előtti napokban.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 25. 14:18

Hosszú ideje borzolja a kedélyeket a francia kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreform, olyannyira, hogy január 19-én történelmi méretű és jelentőségű megmozdulást szerveztek a szakszervezetek, országos sztrájkkal és tüntetéssel tiltakoztak az ellen, hogy a kormány megemelje a nyugdíjkorhatárt.

Az Ifop francia közvélemény-kutató felméréséből az is kiderül, hogy a lakosság túlnyomó része, 72 százaléka ellenzi a reformot, vagyis egyetért a tiltakozókkal.

Szintén az Ifop számolt be róla, hogy zuhanórepülésben van a francia államfő és a miniszterelnök népszerűsége is, míg Emmanuel Macron teljesítményével decemberben a megkérdezettek 62 százaléka volt elégedetlen, addig ez az arány januárban 65 százalékra nőtt.

Nem meglepő tehát, hogy Emmanuel Macron mindent bevet annak érdekében, hogy jó fényben tüntesse fel magát és hogy a lakosság jobban megértse az üzenetét. A francia elnök a kulisszák mögött próbálta meg mozgatni a szálakat, mégpedig oly módon, hogy január 17-én, két nappal a január 19-én rendezett országos megmozdulás előtt elnöki hivatalába hívta a tíz legbefolyásosabb párizsi lap főszerkesztőjét, ahol az elnöki palota kommunikációs osztálya által szervezett ebéddel egybekötött bizalmas beszélgetés keretében ismertette velük a nyugdíjreformmal kapcsolatos álláspontját. Erről az Europe1 munkatársa, Eve Roger beszélt a France 5 csatorna műsorában.

Az újságíró elmondása alapján a megbeszélésen olyan tekintélyes francia lapok vezetői vettek részt, mint a Le Monde, a Le Figaro, a Les Échos, a France Inter, a BFMTV és a France Info.

Eve Roger a műsorban azt mondta, hogy a francia államfő olyan módon próbálta befolyásolni a közvéleményt, hogy személyesen Párizs tíz legbefolyásosabb újságírójának a szájába adta a francia kormány véleményét a nyugdíjreformmal kapcsolatban, azt kérve tőlük, hogy a megfelelő nyelvi elemeket használva számoljanak be a témáról. A francia államfőnek egyetlen kikötése volt a szerkesztők felé, mégpedig az, hogy nem beszélhetnek a vele történt személyes találkozóról és nem hivatkozhatnak az általa elmondottakra, nem idézhetik a szavait.

A kérés ellenére azonban kiszivárogtak az elnök által elmondottak, a találkozó másnapján ugyanis szinte az összes érintett lap ugyanazt szajkózta, mely szerint Macron nem hisz a felelőtlenség győzelmében. Eve Roger elmondása alapján a szóban forgó lapok azzal hárítottak, hogy az államfő egyik közeli munkatársa beszélt a Macron által elmondottakról.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

editors, élysée, emmanuel macron, france, influence, pension reform