Mit keresnek amerikai katonai teherautók éles lőszerrel az osztrák utakon?

Mit keresnek amerikai katonai teherautók éles lőszerrel az osztrák utakon?

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint Ausztria régóta az ukrajnai háború logisztikai központja.

NAGYVILÁG 2024. MÁRCIUS 14. 05:42

A külföldi katonai szállítmányok rohamosan szaporodnak Ausztriában, erre hívta fel a figyelmet Christian Hafenecker, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) közlekedési szóvivője annak kapcsán, hogy egy amerikai katonai teherautó balesetet szenvedett Salzburg városában.

Mint ismert, egy két teherautóból és egy kísérőautóból álló katonai konvoj szenvedett balesetet, az egyik teherautó ráadásul éles lőszert szállított. „Normális esetben semmiféle fegyverszállítást nem szabad semleges országon keresztül szállítani” – írta a közösségi oldalán egy bejegyzésben egy Facebook-felhasználó, aki megosztotta a történteket.

Klaudia Tanner Néppárti védelmi miniszternek és Gerhard Karner belügyminiszternek kell válaszolnia az incidenssel kapcsolatos kérdésekre, legalábbis így vélekedik az FPÖ.

„Már az is elég riasztó, hogy egy éles lőszerrel megrakott amerikai katonai teherautó közlekedik semleges országunk útjain. Azonban a lakosságra is komoly veszélyt jelentett, mivel a baleset következtében leszakadt egy felsővezeték, ami akut robbanásveszélyt jelentett. Átfogó vizsgálatra van tehát szükség, hogy ki engedélyezte ezt a szállítást, hová szállította végül a lőszert, hogyan történt a baleset, és végül ki fogja megfizetni az okozott károkat”

– mondta Hafenecker, aki a parlamentben is hivatalos kérdéssel fordult a kormányhoz.

Amint a védelmi minisztérium jelenlegi adatai mutatják, az Ausztrián keresztül történő külföldi katonai szállítások és katonai átrepülések évről évre növekednek, különösen a NATO-államokból, és a kormány már most elismeri, hogy ezeket az Ausztrián keresztül szállított fegyvereket végső soron az ukrajnai háborúba szállítják.

„De ha a semleges Svájc és még a NATO-tag Magyarország is elutasítja, hogy fegyveres konfliktushoz szükséges haditechnikai eszközöket szállítson át a területén, akkor vajon a mi szövetségi kormányunk miért nem tudja vagy nem akarja ezt megtenni? Nyilvánvalóan mindenáron alá akarják ásni semlegességünket, és fokozatosan meg akarják azt szüntetni. Ausztriának ezért ismét szállítási tilalmi övezetté kell válnia a külföldi haditechnikai eszközök számára”

– követelte Hafenecker.

NAGYVILÁG

Címkék:

austria, fpö, NATO