Nagy Albánia születhet a Balkánon

Nagy Albánia születhet a Balkánon

A jobboldali szerb ellenzék szerint a német-francia javaslat elfogadásával az ország egyre közelebb kerül Koszovó függetlenségének elismeréséhez. Ennek megakadályozása érdekében lakossági fórumokat szerveznek országszerte. Jelmondatuk: "Nincs kapituláció, mondjunk nemet az ultimátumra". A szerb államfő közben már hétfőn a most felkínált uniós dokumentumról tárgyal a koszovói miniszterelnökkel.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 24. 14:38

Országjárásba kezd a jobboldali ellenzék

A Koszovóról szóló francia-német javaslat aláírása a terület függetlenségét, s egy nagy Albánia létrehozását jelentené. Így értékelték a jelenlegi helyzetet szerb jobboldali ellenzéki pártok egy, a dél-szerbiai Nisben szervezett lakossági fórumon. A parlamenti pártok azt kifogásolják, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy hajlandó az EU-s dokumentum alapján tárgyalni Koszovó jövőjéről.

Bosko Obradovic, a Dveri Mozgalom vezetője a rendezvényen hangsúlyozta: széleskörű politikai egységre van szükség Szerbiában, így tud az ország szembeszállni a nyugati ultimátumokkal, amelyek Koszovó esetleges elismerése mellett arról is szólnak, hogy Belgrád vezessen be szankciókat Moszkva ellen.

Az álláspontjukkal a pártok országjárásba kezdenek.

Edi Rama: az albánoknak egyesülni kell

A szerb ellenzék tehát attól fél, hogy létrehozzák az ún. Nagy Albániát, amelyet Koszovó és Albánia alkothat. Korábban egyébként erről az elképzelésről az albán miniszterelnök is beszélt. Edi Rama a koszovói függetlenség kikiáltásának évfordulója kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az albánoknak egyesülniük kell.

“Szerbiának el kell ismernie Koszovót és elnézést kell kérnie a Koszovó területén elkövetett háborús bűnökért, az albánoknak pedig végül egyesülniük kell” – mondta a tiranai politikus a Klan TV-nek.

Hétfőn Brüsszelben tárgyal Vucic és Kurti

A nyugat minél hamarabb megállapodást akar Koszovó és Szerbia között. Ennek részeként február 27-én már Brüsszelben a legmagasabb szinten egyeztet Belgrád és Pristina, uniós közvetítéssel. Ezt megelőzően Aleksandar Vucic Abu Dzabiban vett részt a nemzetközi fegyverkiállításon.

Az államfő a Pink TV-nek a helyszínen adott interjújában elmondta: tovább fokozódik az ukrajnai háború, mert egyik fél sem akar békét, hanem csak legyőzni a másikat. Szerbiában éppen ezért a legfontosabb feladat a béke megőrzése, és az, hogy tovább erősödjön az ország gazdasága.

Vucic szerint a Nyugat ki akarja venni a koszovói kártyát Vlagyimir Putyin kezéből, és a szankciók kapcsán is nő majd a nyomás Belgrádra.

Mint az államfő fogalmazott, nem akarja másra hárítani a felelősséget, de már 2008-ban felállították a határt Szerbia és Koszovó között. Hozzátette: az embereknek meg kell érteniük, hogy a helyzet nem Szerbiának kedvez, és amikor ő ezt állítja, rögtön árulónak nevezik.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

Bosko Obradovic, brussels, Dveri, kosovo, putin, russia, serbia, vucic, west