Nem hajlandók svédül tanulni a migránsok

Egy Svédországban dolgozó pedagógus szerint a legtöbb alacsony iskolai végzettséggel rendelkező bevándorló nem hajlandó megtanulni svédül.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 14. 11:16

Az 51 éves svéd tanár, Richard Holmgren körülbelül tíz éve dolgozik migránsokat svéd nyelvre oktató tanárként Linköpingben. Az elmúlt két és fél évben az úgynevezett 1C kurzust tanította. Az 1C a tanuló előzetes tudásszintjét jelöli, ebben az esetben az alacsony képzettségi szintet, a C pedig a svéd általános iskola 4-5. osztályának megfelelő szintet.

A napokban Holmgren a Corren című helyi újságban írt egy nagy visszhangot kiváltó véleménycikket a szakmában szerzett tapasztalatairól. Az 1C szint tanáraként eltöltött ideje alatt száz tanulóból mindössze nyolc ment át a vizsgán.

A pedagógus azt állítja, hogy az alacsonyan képzett bevándorlók többsége számára kihívást jelent egyes szavakat és mondatokat leírni svédül, annak ellenére, hogy 14 hónapjuk van a nyelv alapszintű elsajátítására.

Richard Holmgrenn hangsúlyozta, hogy az általa bemutatott számok csupán saját tapasztalatai, amelyeket a bevándorlók tanáraként szerzett, akik közül sokan egyáltalán nem rendelkeznek iskolai végzettséggel, amikor Svédországba érkeznek.

„A számok, amelyekről beszámolok, a saját osztályaimból származnak, amelyeket két és fél éve vezetek. Négy dolgot értékelünk: olvasás, írás, beszéd és hallás” – tette hozzá Holmgrenn.

Az 51 éves tanár szerint a diákok évekig keringenek a rendszerben anélkül, hogy megtanulnák a nyelvet. Úgy véli, hogy a hatalmon lévők homokba dugják a fejüket, és hogy rendszerszintű hiba azt hinni, hogy a Svédországba érkező alacsonyan képzett emberek mindegyike képes lesz oktatásban és munkában részesülni.

„Ahhoz, hogy valaki foglalkoztatható legyen, felső vagy középfokú végzettséggel kell rendelkeznie, és ezért addig kell keringenie a rendszerben, amíg eléri ezt a szintet. Sokan vannak, akik soha nem fogják ezt elérni. Mindenkinek végig kellene járnia ezt a rendszert. Azt mondják, hogy mindenki képes rá, de ez nem igaz. Ezt szeretném bemutatni”

– mondta a pedagógus.

NAGYVILÁG

Címkék:

education of migrants, migration, sweden