Nem sikerült megállapodni a szerb és a koszovói félnek Brüsszelben

Aleksandar Vucic szerb államfő szerint ezek után mindenkinek világos az Európai Unióban, hogy ki akart megállapodást, s ki volt destruktív, illetve ki volt a béke és a stabilitás pártján, és ki nem. Brüsszel Koszovót okolja, amiért nem közeledtek az álláspontok.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 21. 17:12

Több órás tárgyalás, eredmény nélkül

Brüsszelben tárgyalt a belgrádi és a pristinai fél hétfőn. Az EU célja az volt, hogy csökkentsék a feszültséget Szerbia és Koszovó között azok után, hogy a szerbek kivonultak a pristinai intézményrendszerből, illetve keddtől a szerb rendszámú autók vezetőit megbírságolják Koszovóban, ha nem cserélik ki azok felségjelzését szerbiairól helyire.

Aleksandar Vucic szerb elnök és Albin Kurti több órán át egyeztetett, mégsem hozott semmilyen eredményt a találkozó, amelyen részt vett Josep Borrell az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Miroslav Lajcak brüsszeli párbeszédért felelős megbízott.

Hétfőn délután, a tárgyalásokat követően nyilatkozott a szerb sajtónak Aleksandar Vucic a helyszínen. A szerb köztársasági elnök elmondta, számára érthetetlen indokok miatt, abszolút semmiben nem tudtak megállapodni Pristinával. A tárgyalások részleteiről a hazaérkezését követően az ország lakosságát is tájékoztatja majd. Egyelőre annyit árult el, hogy Borrell azt kérte az albánoktól, hogy ne kezdjenek keddtől 150 eurós bírságot kiróni a szerb rendszámú kocsik tulajdonosainak, Belgrádtól viszont az volt az elvárás uniós részről, hogy ne állítsanak ki többé a koszovói kocsikra szerb felségjelzést.

„A szerb oldal konstruktív volt, tíz alkalommal is módosítottak a szöveget, s mi azt elfogadtuk, de az albán fél egy pillanatban sem mutatott hajlandóságot arra, hogy bármit elfogadjon. Mindig hozzáadtak valamit, amiről tudták, hogy lehetetlenné teszi a megegyezést” – üzente Brüsszelből Vucic.

Éleződhet a feszültség Koszovóban

Jelezte, meglátják, hogy ezután mit tesz a másik oldal, de a térség nem áll könnyű napok előtt.

„Úgy gondolom, ma már mindenki számára világos az EU-ban és a világban, hogy ki volt konstruktív és ki akart megállapodást, ki akarta megőrizni a békét és a stabilitást, és ki nem”

– húzta alá Vucic. A szerb elnök hozzátette: Belgrád ragaszkodott ahhoz, hogy, amikor valamilyen megállapodásról beszélnek a jövőben, akkor először az aláírt szerződéseket kell tiszteletben tartani. Mint fogalmazott, ez jelenti mindig az akadályt, mert vannak, akik nem akarják, hogy az aláírt és elfogadott megállapodásokat végrehajtsák, inkább olyat alkalmaznak, amiben soha nem született megegyezés – hangsúlyozta a szerb államfő.

Aleksandar Vucic Brüsszelből azt üzente a koszovói szerbeknek, hogy Belgrád mellettük áll.

Borrell: Vucic elfogadta a javaslatot, Kurti nem

A Belgrád-Pristina párbeszéddel kapcsolatban az uniós diplomácia vezetője hétfőn azt mondta, hogy az európai közvetítők javaslatot tettek a jelenlegi válsághelyzet megoldására, Aleksandar Vucic szerb elnök azt elfogadta, Albin Kurti koszovói miniszterelnök viszont nem.

„Elvárom, hogy Koszovó haladéktalanul függessze fel a járművek újrabejegyzésének további szakaszait, Szerbia pedig az új rendszámok kiadását, amelyet Koszovó problémának tart, beleértve a KM-táblákat is”

– mondta Borrell.

Mint az uniós diplomata rámutatott, sokórás tárgyalások után nem sikerült a két félnek megegyezni a megoldásban.

„Azt gondolom, hogy meg van a felelőssége annak, hogy nem sikerült megegyezni, s ennek milyen következményei lesznek a terepen. Mindkét félnek elmondtam, hogy ki kell lépnünk a határidők és a válságok mókuskerekéből. Mindketten erős mandátummal megválasztott vezetők, ehhez méltó hozzáállást várunk tőlünk és a viszony normalizálását, hogy folytathassák az európai útjukat”

– szögezte le Borrell.

Mint az uniós politikus elmondta: tájékoztatni fogja brüsszeli kollégáit, és a tagországokat a nemzetközi kötelezettségek elmulasztásáról, mindenekelőtt Koszovó részéről.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

belgrade, kosovo, pristina, serbia