Népszavazást kezdeményeznek a készpénz védelmében Svájcban

A szervezet egyik célja készpénzbarát jogszabályok létrehozása. Emellett azt is törvénybe iktatnák, hogy bizonyos mennyiségű készpénznek kötelezően forgalomban kell lennie az országban.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 21. 07:59

A svájci polgároknak egy, a készpénz megmaradásáért küzdő szervezetnek köszönhetően lehetőségük lesz arra, hogy megpróbálják elérni, hogy gazdaságuk soha ne váljon készpénzmentessé, közölte egy érdekcsoport, miután hétfőn elegendő aláírást gyűjtöttek össze ahhoz, hogy népszavazást kezdeményezzenek a kérdésről. A Szabad Svájc Mozgalom (FBS) közölte, hogy több mint 111 ezer aláírást gyűjtöttek össze az intézkedés támogatására, ami meghaladja a népszavazás kiírásához szükséges 100 000 aláírást.

Az FBS szerint a készpénz szerepe a svájci és a globális gazdaságban is egyre csökken, mivel az egyre inkább digitalizált társadalmakban az elektronikus fizetés válik a tranzakciók alapértelmezett eszközévé, ami megkönnyíti az állam számára, hogy ellenőrizze polgárai tevékenységét.

A szervezet azt szeretné elérni, hogy a svájci valutatörvénybe, amely többek között azt szabályozza, hogy a központi bank és a kormány hogyan kezeli a pénzkészleteket, illesszenek be egy záradékot, amely kimondja, hogy mindig „elegendő mennyiségű” bankjegynek vagy érmének kell forgalomban maradnia. A svájci hatóságok részéről egyelőre nincs jele annak, hogy bármilyen formában támogatnák egy készpénzmentes társadalom kialakulását, azonban az utóbbi időben a készpénzhasználat visszaszorult. Az FBS úgy véli, hogy amennyiben a készpénz eltűnik a gazdaságból az elektronikus tranzakciók javára, az állam könnyebben tudja majd ellenőrizni a tranzakciókat és be tudnak avatkozni az állampolgárok pénzügyeibe.

„Egyértelmű, hogy a készpénz megszüntetése nem csak az átláthatóság, az egyszerűség vagy a biztonság kérdését érinti, hanem a totalitárius felügyelet hatalmas veszélyét is magában hordozza, ami veszélyt jelent a társadalomra” – mondta Richard Koller, az FBS elnöke.

A svájci közvetlen demokrácia rendszere szerint a javaslat törvényerőre emelkedne, ha a választók jóváhagynák, bár a kormány és a parlament döntene a törvény végrehajtásának módjáról.

A jelek szerint egyelőre Svájcban a készpénz továbbra is az egyik legnépszerűbb fizető eszköz, ami a koronavírus terjedése alatt, az elektronikus alternatívák térnyerése ellenére is fenntartotta az elsőbbségét. Svájc egyébként sokak szerint a készpénz védelmének európai példaképe.

A koronavírus miatti korlátozások hatására felgyorsult a készpénzmentes fizetés terjedése, ami már 2017-ben is nyilvánvaló volt, amikor az Ipsos felmérése szerint az európaiak és az amerikaiak több mint egyharmada szívesen nélkülözné a készpénzt, 20 százalékuk pedig már most is nagyjából így tesz.

NAGYVILÁG

Címkék:

cash, switzerland, vote