Nincs meg a többség az uniós úthoz szükséges alkotmánymódosításhoz

Nincs meg a többség az uniós úthoz szükséges alkotmánymódosításhoz

Folytatódik a huzavona Észak-Macedónia európai uniós csatlakozása kapcsán. A bolgár vétó feloldásának feltétele, hogy az ország változtassa meg az alkotmányát, ehhez azonban kétharmados többségre van szükség a parlamentben. Ez az ellenzék nélkül viszont nincs meg, sőt szerintük jogellenes az egész folyamat.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 28. 12:16

Az EU-csatlakozás feltétele az alkotmánymódosítás

A macedón miniszterelnök már többször is abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a szkopjei képviselőház megszavazza az alkotmány módosítását. Enélkül ugyanis nem tud az ország az európai uniós útján tovább haladni – tette hozzá Dimitar Kovacevski. Szófia a támogatásáért cserébe ugyanis egyértelmű garanciákat vár el Szkopjétől, amelyben biztosítaná az ott élő bolgárok jogait, például azt, hogy a macedón alkotmányba is foglalják bele azt.

“Ez csak egy azon döntések közül, amelyeket meg kell hoznunk az Európai Unióba való integrációnk előtt. Ehhez a döntéshez azonban kétharmados többség szükséges. Ezen határozatok teszik viszont lehetővé azt, hogy folytathassuk az utunkat a teljes jogú EU-s tagság felé. Úgy vélem, hogy az alkotmánymódosítás hasznos lépés lesz az uniós tagság felé vezető úton”

– szögezte le a kormányfő.

Kovacevski aláhúzta: a stratégiai fontosságú döntések nem lehetnek csak egy kormány, vagy párt, illetve egyén határozatai. Sokkal inkább az egész országot érintő folyamatról van szó, annak érdekében, hogy az emberek és jövő nemzedékei számára biztosítsák az európai jövőt – fűzte hozzá a politikus.

kép: Facebook

 

„Éppen ezért hangsúlyozom mindig, hogy minden politikai szereplőnek megvan a saját felelőssége, hogy a stratégiai kérdésekben együttműködjön és döntéseket hozzon. Ezek a kulcsfontosságú határozatok nem lehetnek a napi politikai viták részei. Elég, ha megnézzük azon országokat, amelyek nemrég csatlakoztak az Európai Unióhoz, akkor azt láthatjuk, hogy náluk az összes politikai szereplő közösen hozta meg a stratégiai döntéseket” – magyarázta Kovacevski.

A nézeteltérések ellenére a macedón miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy sikerül elérni a céljukat, s sikerül rendezni a bolgárokkal való viszonyt. Észak-Macedónia kormányfője emlékeztetett: létrehoztak egy munkacsoportot, amelynek feladata, hogy kidolgozza az alkotmány módosítását. A testületben akadémikusok és más szakértők is helyet kaptak. Kovacevski ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, amiért a munkacsoport munkájában az ellenzék képviselői nem vesznek részt.

„Ez nem egy okos döntés” – üzente.

Az ellenzék szerint cirkusz az alkotmánymódosítás

Az ellenzéki VMRO DPMNE párt szerint azonban egyértelmű, hogy az emberek nem akarják az alkotmánymódosítást – áll a közleményükben. Mint fogalmaznak: a munkacsoport nem hiteles, a legjelentősebb professzorok pedig megtagadták a részvételt abban, nem akarnak részt venni ebben a cirkuszban.

kép: Facebook

A kormánykoalíció pártjai nem rendelkeznek a szükséges többséggel az alkotmány megváltoztatásához – szögezi le az ellenzéki párt.

A szervezet alelnöke a fokus.mk hírportálnak adott interjújában elmondta: a mostani parlamenti összetételnek nincs meg a mandátuma az alkotmánymódosításhoz, és ezért arra nem is kerülhet sor. A politikus szerint már az alkotmánymódosítás elindítása is jogellenesen zajlik. Aleksandar Nikoloski kiemelte: először is a parlamentben egy legalább kétharmados többség kellett volna, hogy létrejöjjön, amelynek szavaznia kellene az alkotmánymódosítás szükségességéről. Ezt követően a parlamenten belül alakul egy alkotmányügyi bizottság, amely meghatározza a szövegtervezetet – tette hozzá a macedón hírportálnak az ellenzéki vezető.

Az így javasolt dokumentum kerül vissza a képviselőkhöz. Ebben az esetben már 61 szavazat is elég a 120 fős testületből az elfogadáshoz. Ha ez megtörténik, akkor ismét az alkotmányügyi bizottsághoz kerül a szöveg, majd ők lefolytatják a közvitát. A végleges dokumentumot pedig visszaküldik a parlamentnek elfogadásra, ekkor viszont már megint kétharmados többség szükséges – pontosított a VMRO alelnöke.

„Nincs többség és nem is tisztességes a szándék”

A folyamatnak az intézményesített rendszeren kívülre helyezése két dolgot mutat: az egyik, hogy nincs alkotmányozó többség, a másik pedig hogy az egész folyamatot manipulálják, és nem tisztességes a szándékuk – hangsúlyozta az ellenzéki párt alelnöke.

A VMRO DPMNE képviselői között nincs egyetlen ember sem, aki kész lenne a bolgárok diktátuma hatására kikényszerített alkotmánymódosítást támogatni – tette hozzá Aleksandar Nikoloski.

Észak-Macedónia egyébként lassan már 20 éve, azaz 2004 márciusában nyújtotta be az európai uniós tagság iránti kérelmét, és 2005 decemberében kapta meg az uniós tagjelölt státuszt. Az EU 2022 júliusában tartotta az első kormányközi konferenciát Észak-Macedóniával.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

kovacevski, macedonia, nikoloski