Norvégiába járnak bevásárolni a svédek

A növekvő megélhetési költségek miatt egyre több svéd dönt úgy, hogy Norvégiában végzi el a nagybevásárlást.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 11. 07:34

A gazdasági nehézségek, a megélhetési költségek emelkedése és az infláció miatt egyre több svéd dönt úgy, hogy a szomszédos országba, Norvégiába megy bevásárolni.

A svéd határhoz közeli norvégiai Örje városában, Anders Fjellstad élelmiszerüzletében az év első hónapjaiban 14 százalékkal nőtt a zöldség- és gyümölcseladás. A férfi szerint a növekedés főleg annak köszönhető, hogy egyre több svéd jár át hozzá vásárolni. A svédországi Arjangben élő Nette szintén rendszeresen jár Norvégiába vásárolni. A rádiónak elmondta, hogy a norvég boltokban rendszerint zöldséget és pelenkát vásárol az unokáinak, ugyanis a pelenkák, a bébiételek és a zöldségek azok a termékek, amelyek a leginkább megdrágultak Svédországban.

Anna Breman a Riksbank alelnöke a minap azt nyilatkozta, hogy a felméréseik szerint a gyermekes családokat még inkább érinti az infláció. Egy 44 000 tételre kiterjedő kutatás szerint az élelmiszerek ára februárban 2,5 százalékkal emelkedett, ami 2015 óta a legnagyobb havi emelkedés, míg

A bébiételek ára januárhoz képest elképesztő, 10,8 százalékos növekedést mutatott.

„Sok család nem tud megélni, és ez kezd olyan problémává válni, amellyel a politikusoknak foglalkozniuk kell, különösen az egyedülálló szülők esetében. Azoknak, akiket a legsúlyosabban érintenek a gazdasági nehézségek, már ételre is szüksége van” – mondta Ulf Mazur, a Matpriskollen, egy ár-összehasonlító alkalmazás alapítója és ügyvezető igazgatója.

A felmérés szerint az élelmiszerárak februárban 17,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A gazdasági nehézségek pedig oda vezettek, hogy sok svéd megváltoztatta vásárlási szokásait:

a statisztikák szerint tízből közel nyolc ember változtatott azon, hogy hol, mit és mennyit vásárol, .

Arturo Arques, a Swedbank magánközgazdásza az SVT-nek elmondta, hogy egy kutatásuk során, a megkérdezett 3100 svéd fogyasztó mintegy 20 százaléka állította azt, hogy olyan szűk a pénzügyi mozgástere, hogy az élelmiszerárak emelkedése problémát jelent számára, aminek következtében kevesebb, és alacsonyabb minőségű ételt vásárol maguknak. A kutatás szerint a leginkább érintettek a munkanélküliek, a diákok, az alacsony nyugdíjjal rendelkező idősek, a betegszabadságon lévők és az egyedülálló szülők, főként a nők.

Norvégia egyébként komoly extra bevételekre tett szert az ukrajnai háború következtében megugrott energiaárakból. Míg a norvég kormány korábban 277 milliárd norvég korona bevételre számított a kőolajszármazékok exportjából, nem rég kiderült, hogy a bevétel ennek akár hatszorosa, 1750 milliárd korona is lehet.

NAGYVILÁG

Címkék:

inflation, norwegian, sweden