Órákig várakoztak, hogy tölthessék elektromos autóikat, és tovább tudjanak menni + videó

Spanyolországban a húsvéti ünnepi hétvége rámutatott arra, hogy milyen problémákkal szembesülünk az elektromos autók térnyerése során.

NAGYVILÁG 2024. ÁPRILIS 6. 10:13

A húsvéti hétvége Spanyolországban az utazási csúcsidőszak, a tengerparti szállodák teltházasak, a vidéki falvak pedig az oda menekülő városlakókkal telnek meg. Az El Debate beszámolója szerint azonban idén valami megzavarta a nyaralni vágyók kényelmét: hatalmas sorok kígyóztak az ország fő elektromosautó-töltőállomásainál.

Az akár kétórás sorban állás csak azért, hogy egy töltőhöz jussanak, csak a bevezetője volt annak, hogy még több időt töltsenek a töltéssel az elektromos autó tulajdonosok

– írja a The European Conservative hírportál.

Hozzáteszik, hogy bár az újságok beszámolói anekdotikusak, az e-autókat érintő infrastruktúra kulcsfontosságú gyengeségeire és olyan problémákra világítanak rá, amelyek gyorsan elterjedhetnek és egyre több problémát okozhatnak.

Jelenleg Spanyolországban mindössze 200 000 teljesen elektromos autó van forgalomban – a legtöbbjük Tesla –, egy olyan országban, ahol mintegy 25 millió autó van regisztrálva. Normális esetben az e-autók vezetőinek nincs több gondjuk a tankolással, mint a benzinüzemű autók vezetőinek. Egyszerűen beállnak egy töltőállomásra, és azonnal csatlakozhatnak egy töltőhöz. Bizonyos körülmények között azonban problémák merülnek fel.

Az elmúlt hétvégén az időjárás volt az elektromos járművekkel közlekedők számára a Fekete Péter, amihez társult, hogy egyszerre nagyszámú e-autó indult útnak. A hőmérséklet az ország minden részén csökkent, néhol egy számjegyűre, és eső kísérte a nyaralókat a nedves, hideg nagyhétre, amely a következő hét első napjaiban is folytatódott.

Az El Debate szerint ilyen meteorológiai körülmények között az elektromos autók a szép tavaszi időjáráshoz képest körülbelül 20 százalékot veszítenek hatótávolságukból. Az autófűtés használata további 15 százalékkal gyorsabban lemerítheti az akkumulátort. A hidegebb időjárás miatt az e-autók akkumulátorainak töltése is sokkal tovább tart. Az átlagos 15-20 perces töltési idő könnyen akár 50 percessé nő.

A hosszú sorok elsősorban a Tesla töltőállomásainál voltak tapasztalhatók az A-1-es, a Madrid és a Földközi-tenger partján fekvő Valencia közötti fő autópálya, valamint az A-6-os, a Madrid és az ország északi része közötti fő folyosó mentén.

Az El Debate megjegyzi, hogy ez a helyzet elsősorban annak köszönhető, hogy a Tesla kiemelkedően képviseli magát az elektromos autók piacán Spanyolországban. Azonban hozzáteszik, hogy nem a Tesla-vezetők az egyetlen érintett elektromosautó-vezetők, és hogy több ezer olyan töltőállomás van Spanyolország autópályái mentén, amelyek megépültek, de nem üzemelnek, mert nincsenek engedélyek az üzembe helyezésükhöz.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

e-car, spain, weather