Pár nap alatt féltucatnyi embert késeltek meg Lyonban

Lyon hírhedt no-go zónájában még mindig nem sikerült rendet tenni és helyreállítani a megromlott közbiztonságot, három nap alatt több késes támadás is történt, melyekben hatan megsérültek, az egyik elkövető kiskorú. A belügyminiszter és a polgármester között korábban éles ellentét volt a kerületben uralkodó állapotok miatt.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 23. 10:14

Továbbra sincs rend és béke a zöldpárti vezetésű Lyon hírhedt no-go zónájában, a la Guillotière negyedben, épp ellenkezőleg, a helyzet tovább romlott, miután három nap leforgása alatt több késelés is történt, erről a Lyon Mag nevű helyi lap számolt be.

Sajtóértesülések szerint rendkívül mozgalmas volt az elmúlt hétvége a rendőrség számára: március 17-én, pénteken dél körül először a belvároshoz közeli Gabriel-Péri térre riasztották őket, ahol egy rablás során két személy is megsérült. Még aznap este további három sérültet kellett ellátniuk a mentősöknek, ők a Place du Pont nevű téren kerültek verekedésbe, mely során két embert megkéseltek. A hétvégi erőszak azonban ezzel még nem ért véget, vasárnap kora délután újabb riasztást kaptak a rendőrök, ismét verekedés tört ki, szintén a Gabriel-Péri tér környékén. A rendőrök őrizetbe vettek egy fiatalembert, aki könnyű szúrt sérülést szenvedett, feltételezett támadóját, egy 15 éves algériai állampolgárságú kiskorút szintén letartóztatták, mindhárom esetben vizsgálatot indított a rendőrség.

A szóban forgó la Guillotière városrész lakói szinte már ki sem merészkednek az utcára, annyira megromlott a közbiztonság. Az utcán szabadon garázdálkodnak és üzletelnek a drogdílerek és rendszeresek a kábítószerrel kapcsolatos leszámolások, valamint a fegyveres támadások is.

Lyonban napi szinten jelen van a bűnözés és az erőszak, tavaly nyáron fényes nappal a nyílt utcán kis híján meglincseltek három civil rendőrt, akik egy rablást próbáltak megakadályozni.

A kialakult helyzet miatt éles ellentét alakult ki a belügyminiszter és a zöldpárti városvezető, Grégory Doucet között, de megoldás helyett csak egymásra mutogatnak. A belügyminiszter a rendőrök létszámának megnövelésében és térfigyelő kamerák telepítésében látta a megoldást a problémára, ám erről a polgármester sokáig hallani sem akart, a városvezetés azonban végül mégis úgy döntött, hogy térfigyelő kamerákkal próbálja elejét venni a bűnözésnek a hírhedt no-go zónában.

A mostani késelések azonban arról tanúskodnak, hogy a nagyváros közbiztonságán még mindig van mit javítani, ez derül ki abból a jelentésből is, amit 2022 nyarán a belügyminisztérium adott ki, a statisztikák alapján ugyanis Párizs és Marseille után Lyon a harmadik legveszélyesebb francia város.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crime, france, knife attack, lyon, minor attacker