Rágalmazásért elítélték az iszlamofóbiával vádolt egyetemi tanárokat támadó szakszervezeti titkárt

Rágalmazásért elítélték az iszlamofóbiával vádolt egyetemi tanárokat támadó szakszervezeti titkárt

A politikatudománnyal foglalkozó egyetem két oktatóját 2021-ben iszlamofóbnak és fasisztának nevezték, több halálos fenyegetést is kaptak, ami miatt rendőri védelem alá helyezték őket. Egyik támadójukat, egy szakszervezeti titkárt rágalmazásért pénzbüntetésre és kártérítés megfizetésére ítélte a bíróság, a nő fellebbezni kíván a határozat ellen.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 15. 08:21

Óriási felháborodást keltett 2021 márciusában, hogy a grenoble-i Sciences Po nevű, politikatudománnyal foglalkozó egyetem két tanárát meghurcolták, iszlamofóbnak és fasisztának nevezve az oktatókat. A két tanár nevét kiírták az egyetem bejáratánál, valamint egy olyan feliratot is kifüggesztettek, mely szerint az iszlamofóbia öl.

A történteket követően a két egyetemi tanár több halálos fenyegetést is kapott, ezért rendőri védelem alá helyezték őket,

Egyikük, Klaus Kinzler pedig hónapokkal a történtek után a sajtónak nyilatkozva arról beszélt, hogy amióta az egyetem élén új vezetés áll, a radikális baloldali nézeteket valló hallgatók vették át a hatalmat. Kinzler elmondása alapján a radikális hallgatókat több oktató is támogatja, megfélemlítő légkört teremtve. A tanárt felfüggesztették, erre véleménye szerint azért került sor, mert két lapnak nyilatkozott az intézmény viselt dolgairól. Elmondása alapján az egyetem vezetése nem akarta, hogy nyilatkozzon a sajtónak, az igazgatónő ezt határozottan megtiltotta neki.

A tanár a CNews hírtelevíziónak szintén arról számolt be, hogy az egyetemen súlyos belső működési zavar uralkodik, valamint állandó jellegű a félelemkeltés, ami a radikális nézeteket valló kisebbség térnyerésének eredménye.

Azonban nem csak az egyetem vezetése ment neki a szóban forgó oktatóknak, az Snes-FSU nevű szakszervezet titkára, Claire Guéville – aki egyébként szintén tanár, történelmet és földrajzot oktat – súlyos vádakkal illette a két egyetemi tanárt, rasszistának és holokauszttagadónak nevezte őket.

Claire Guéville ugyanis azt írta a Twitteren, hogy az iszlamofóbia egy olyan fajta rasszizmus, amely nagyrészt a francia birodalom gyarmati gyakorlatában gyökerezik és melynek következményeit ma fizetik meg az emberek. Guéville hozzátette, hogy akik ezzel nem értenek egyet, azok holokauszttagadók és rasszisták. Egy másik bejegyzésben pedig arról írt, hogy a szóban forgó két egyetemi oktató a kollégáit zaklatta, hogy távolítsák el az iszlamofóbia szót egy szeminárium szövegéből.

A súlyos vádak miatt az egyik szóban forgó oktató, Vincent Tournier feljelentést tett a szakszervezeti titkár ellen, az ügyben hozott bírósági ítélet pedig január 11-én született meg. A France Info nevű lap számolt be róla, hogy sértés és rágalmazás miatt 5000 eurós pénzbírságra, valamint 2500 eurós kártérítés megfizetésére kötelezte Claire Guéville-t grenoble-i büntetőbíróság, hozzátéve, hogy az 5000 eurós pénzbírságból 4 ezret felfüggesztettek.

A szakszervezeti titkárt elmondása alapján meglepte az ítélet, Claire Guéville kitart azon állítása mellet, mely szerint nem ő írta a szóban forgó Twitter-bejegyzéseket, véleménye szerint politikai összeesküvés áldozata lett és fellebbezést nyújt be a határozat ellen.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, grenoble, sciences po, slander, syndicat secretary fined