Sok holland szeretné, ha visszaállítanák a határellenőrzést

A hollandok csaknem fele szeretné, ha visszaállítanák az uniós országok közötti határellenőrzést a bevándorlás csökkentése érdekében – derült ki a Kieskompas holland választási tanácsadó honlap adataiból. A holland határok teljes lezárása azonban nem lehetséges – közölte a Koninklijke Marechaussee, a hollandiai határvédelemért felelős rendőri szerv.

NAGYVILÁG 2024. JÚNIUS 8. 04:31

Több mint 51 ezren töltötték ki a Kieskompas honlapján, a választások előtt kiadott választási útmutatót, amely segít a választóknak kiválasztani azt a pártot, amely a leginkább megfelel a meggyőződésüknek és értékeiknek. Ezúttal az egyik állítás a következő volt:

„A bevándorlás csökkentése érdekében vissza kell állítani az uniós országok közötti határellenőrzést”. A válaszadók közel fele válaszolt igennel erre a kijelentésre.

A jobboldali pártok, a Geert Wilders vezette holland Szabadságpárt (PVV) és a Fórum a Demokráciáért (FvD) szavazói közül szinte mindenki a határok lezárását szeretné, de a baloldali pártok szavazóinak is nagy része egyetért ezzel – hívta fel rá a figyelmet az NL Times holland hírportál.

A teljesen lezárt határ azonban lehetetlen, mondta a katonai rendészeti szolgálat a Hart van Nederland műsornak nyilatkozva. „Azon egyszerű oknál fogva, hogy a határok néha árkon, utcákon és épületeken keresztül futnak” – tette hozzá, és megjegyezte, hogy

a Marechaussee, a katonai rendészet jelenlegi személyzeti ellátottsága miatt sem lehetséges minden személy ellenőrzése a határon.

Az NL Times egyébként nemrég arról is írt, hogy míg tavaly ősszel még a választók fele tartotta erkölcsi kötelességnek a menedékkérők befogadását, mostanra ez az arány 39 százalékra csökkent. Láthatóan egyre inkább elege van a hollandoknak a mértéktelen bevándorlásból.

NAGYVILÁG

Címkék:

border control, migration, netherlands