Tanulmány: A legtöbb ember kinövi a „nemi diszfóriát”

A korábbi narratívával szöges ellentétben, a nemváltoztató műtétek nem, hogy csökkentik, sőt növelik az öngyilkosság kockázatát, derült ki egy friss tanulmányból.

NAGYVILÁG 2024. MÁJUS 25. 04:24

Egy új tanulmány szerint az öngyilkossági kísérletek és öngyilkosságok kockázata több mint 12-szer magasabb azok körében, akik „nemi identitást megerősítő műtéten” estek át, mint azoknál, akik nem estek át ilyen műtéten, hívja fel rá a figyelmet a Document norvég hírportál.

Ez megcáfolja azt a korábbi narratívát, miszerint azért van szükség – már akár gyerekkorban – a nemváltó kezelésekre, mert ellenkező esetben nő – egyebek mellett – az öngyilkosság kockázata.

A februárban közzétett, hosszútávú tanulmányban 2772 embert követtek nyomon 11 és 26 éves koruk között.

Kimutatták, hogy a legtöbb ember kinövi a nemi diszfóriát.

A hivatalos megfogalmazás szerint „a nemi diszfória az a kellemetlen érzés és szenvedés, amelyet az ember akkor érez, amikor nemi identitása nem egyezik a születésekor kijelölt nemével. Ez jelentős mentális betegséghez vagy fogyatékossághoz vezethet.”

A vizsgálat kezdetén minden tizedik gyermek különböző fokú „nemi diszkonformitást” fejezett ki. Huszonöt éves korukra azonban már csak minden huszonötödik fejezte ki, hogy „gyakran” vagy „néha” elégedetlen a nemével.

A vizsgálat szerint bár a nemi semlegesség viszonylag gyakori a korai serdülőkorban, az életkor előrehaladtával általában csökken, és úgy tűnik, hogy a fejlődés során rosszabb önképpel és mentális egészséggel jár együtt.

Az első tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a nemi identitást megerősítő műtét „szignifikánsan összefügg az öngyilkossági kísérletek megnövekedett kockázatával”, és hangsúlyozza az „átfogó pszichiátriai támogatás” szükségességét a beavatkozás után.

A tanulmányok megkérdőjelezik azokat az állításokat, amelyek szerint a nemi megerősítő műtétek valóban megelőzik az öngyilkosságot.

NAGYVILÁG

Címkék:

gender dysphoria, lgbt