Tisztázták Ferenc pápa szavait az azonos neműek házasságáról

A Fiducia supplicans dokumentum valójában lezárja az utat az azonos nemű párok liturgikus, rituális áldása előtt, amit számos liberális katolikus kör követel – főleg Nyugat-Európában.

NAGYVILÁG 2023. DECEMBER 27. 05:15

Annak ellenére, hogy a médiában egyes szalagcímek azt sugallják, hogy az egyház közelgő változások és áttörő döntések előtt áll, amelyek megnyitják az utat az azonos neműek egyesüléseinek megáldása előtt, a valóság valójában teljesen más. Valójában a Vatikán Fiducia supplicans (magyarul a Hiányzó bizalom) című nyilatkozata határozottan lezárta az utat az azonos neműek egyesülései liturgikus és rituális megáldása előtt – írja véleménycikkében Aleksander Banka, a Sziláziai Egyetem neves filozófusa, amelyet a Remix News szemlézett. A szerző szerint

a szalagcímek célja a figyelem és az olvasóközönség felkeltése volt, és sok esetben a szenzációhajhász címeken túl nem mélyedő olvasók félrevezetésére irányultak.

Az igazság az, hogy a nyilatkozat az egyház belpolitikája szempontjából egy átgondoltan kidolgozott dokumentum. Nem valószínű, hogy tetszeni fog azoknak a szegmenseknek, különösen néhány nyugat-európai egyházban, akik liturgikus vagy legalábbis rituális áldást kívántak a szabálytalan házasságban élő pároknak, beleértve az azonos neműek kapcsolatát is.

Mint ismert, a Hittani Kongregáció nyilatkozata szerint a szabálytalan házasságban élő párok és az azonos nemű párok bármilyen áldása, amely hasonlít a házasság szentségének liturgiájához vagy a házastársak megáldásának rituáléjához, kifejezetten kizárt. Ahogyan az ilyen kapcsolatban élő egyének számára az áldás bármilyen hivatalos formájának megadása liturgikus ünnepségek során vagy teljesen világi szertartásokkal, például polgári házasságkötéssel együtt. A cikk szerint

a nyilatkozat célja, hogy elkerülje a zavart, a botrányt, vagy a katolikus egyház házasságról szóló hagyományos tanításának gyengülését, beleértve minden olyan sugallatot, amely szerint az egyház megengedi a házasságról szóló hagyományos tanítás valamilyen formáját.

Ferenc pápa azonban megenged valamit, amit az egyház mindig is megengedett: a hétköznapi, spontán, egyéni, nem liturgikus és nem rituális áldások értékét, amelyeket bárki, beleértve az azonos neműek vagy szabálytalan házasságban élőket is, kérésre megkaphat.

Az áldásnak ez a formája nem az egyesülésük vagy szexuális kapcsolatuk jóváhagyása, hanem az áldás, az Egyház egyik legelterjedtebb szentségének mélyebb megértése. A pápa kívánsága szerint az ilyen áldások fontos lelkipásztori erőforrást jelentenek, és a lelkipásztoroknak előfeltételek vagy az áldást kérők erkölcsi elemzése nélkül kell felajánlaniuk

– írja a cikk szerzője, aki szerint a szabálytalan vagy azonos neműek házasságában élő személyek a nyilatkozatból megtudják, hogy mint minden hívőt, az egyházban elfogadják és megáldják őket, függetlenül életmódjuktól, de ez nem változtat azon a tényen, hogy életmódjukat az egyház áldásával nem lehet szentesíteni. Ez a tisztázás egyeseknek vigaszt, másoknak elégtételt jelent, sokak számára pedig vagy elégtelen, vagy kiábrándító.

NAGYVILÁG

Címkék:

pope, pope francis, vatican