Több mint 300 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma

Övvel vert véresre egy férfi egy idős zsidó házaspárt az Egyesült Államokban, miközben azt kiabálta: „Add ide a fülbevalódat zsidó!”. Amerikában az antiszemita incidensek száma rekordot döntött a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása óta, több mint 300 százalékkal több esetet jegyeztek fel két hónap alatt, mint eddig bármikor.

NAGYVILÁG 2023. DECEMBER 12. 11:58

Október 7. óta több antiszemita incidenst jelentettek az Egyesült Államokban, mint bármelyik másik két hónapban az elmúlt 45 évben, mióta a Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League – ADL) elkezdte vezetni az ilyen statisztikákat – közölte a csoport hétfőn.

Az ADL adatai szerint október 7. és december 7-e között 2031 antiszemita incidenst jelentettek az Egyesült Államokban,

ami 337 százalékos növekedés jelent a 2022-es év ugyanezen időszakához képest, amikor 465 incidenst jelentettek.

A szám emellett majdnem háromszorosa a korábbi, nagyjából 45 éves csúcsnak egy két hónapos időszak alatt: Tavaly októberben és novemberben összesen 741 incidenst jegyeztek fel – mondta az ADL egyik képviselője a The Post amerikai lapnak.

Az ADL, amelyet 1913-ban alapítottak, és amely 1979-ben kezdte meg az antiszemita incidensek nyilvántartását, „példátlannak” nevezte a növekedést.

A megdöbbentő számok 40 fizikai támadást, 337 vandalizmust, 749 zaklatási esetet és 905 olyan gyűlést foglalnak magukban, amelyek antiszemita retorikát és az Izrael elleni terrorizmus támogatását tartalmazzák

– közölte az ADL.

Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója közleményében úgy fogalmazott, hogy a zsidó közösségeket elárasztja a gyűlölet – és nincs jele annak, hogy ez visszaszorulna.

„Add ide a fülbevalódat zsidó!”

A napokban Los Angelesben egy férfi egy övvel támadt rá egy idő házaspárra, akik épp a zsinagógába tartottak:

„Add ide a fülbevalódat, zsidó!” – kiabálta a támadójuk, mielőtt a férjet egy övvel véresre verte.

A 75 éves Raphy és a 70 éves Rebecca, akik a megtorlástól való félelmükben az NBC amerikai televíziós csatornát arra kérték, hogy ne használják vezetéknevüket, vasárnap azt mondták a csatornának, hogy

bár a támadás súlyosan megrázta őket, minden eddiginél elszántabban viselik büszkén hitüket, még akkor is, amikor az Egyesült Államokban megszaporodtak az antiszemita incidensek a Hamász Izrael elleni támadása óta.

„Nagyon feldühített, de nem a [sérülés] miatt, hanem mert zsidóként ért a támadás” – fogalmazott Raphy.

NAGYVILÁG

Címkék:

american jewish committee, attack, jew, usa