Több százezer ember lesz hajléktalan év végén Angliában

Több százezer ember lesz hajléktalan év végén Angliában

Egész Angliában komoly gondot okoz a hajléktalanság.

NAGYVILÁG 2023. DECEMBER 14. 16:15

Egy új jelentés szerint Angliában idén karácsonykor várhatóan 14 százalékkal több hajléktalan lesz az utcákon, mint tavaly. A Shelter jótékonysági szervezet becslései szerint 309 550 ember lesz hajléktalan az év végén, többségük átmeneti szállásokon és befogadóközpontokban töltik az éjszakákat.

A Shelter szerint az elemzés a legátfogóbb áttekintés az Angliában regisztrált hajléktalanságról, de a szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a valós szám ennél jóval magasabb lehet.

A tendenciáért Anglia irányíthatatlanná vált lakhatási válságát okolják. Az ITV News korábban beszámolt arról, hogy a helyzet mostanra rekordszámú gyermeket taszított ki otthonából az utcára. Az elemzésre akkor került sor, amikor a londoni önkormányzatok arra figyelmeztettek, hogy a menekültek és menedékkérők riasztó mértékben válnak hajléktalanná, mert kilakoltatják őket a belügyminisztérium szálláshelyeiről. Sokuknak nincs más választásuk, mint az utcán aludni, mivel az alulfinanszírozott városrészek nem tudnak alternatív szállást kínálni nekik.

„A lakhatási vészhelyzet kicsúszott a kezünkből. A szociális otthonokba történő krónikus alulberuházás miatt az emberek képtelenek megfizetni az egekbe szökő magánbérleti díjakat, és rekordszámú ember vált hajléktalanná. Megdöbbentő, hogy a kormány hagyta, hogy családok ezreit zsúfolják be nyirkos és koszos panziókba és szállókba”

– jelentette ki Polly Neate, a Shelter vezérigazgatója.

Angliában csaknem 139 ezerrel nőtt az átmeneti szálláson élő gyermekek száma, ami a valaha feljegyzett legmagasabb érték. Június végén körülbelül 7510 gyermekes család lakott hostelben vagy panzióban, és széles körben egyetértettek abban, hogy ez a legrosszabb szállásforma, mivel a családok gyakran szűkösek egy szobában, és nagyon korlátozott főzési és mosási lehetőséggel kénytelenek megosztani az ágyakat. Más lehetőségük azonban nincsen, hiszen rengetegen már képtelenek albérletet fizetni vagy lakást vásárolni.

NAGYVILÁG

Címkék:

england, homeless, uk